Акценти
Начало / Култура / За поредна година „Колорит” с най-престижните отличия от конкурс в Индия

За поредна година „Колорит” с най-престижните отличия от конкурс в Индия

Наградата на Президента на Индия – Златен медал, Златен медал на името на Джавахарлал Неру и шест сребърни медала  пристигнаха за талантливите деца от арт школа „Колорит” – Плевен  от престижния международен конкурс за рисунка „Шанкар” в Индия.

Най-високото отличие на конкурса –  Наградата на президента на Индия – Златен медал,  спечели 16-годишната Йоанна Цекова за живописната си  творба „Бъдни вечер” /на снимката/.Тази награда е една и за нея са се състезавали десетки хиляди рисунки на деца от близо 120 страни от целия свят, научихме от ръководителката на школа „Колорит” Майя Ананиева. Със Златен медал на името на Джавахарлал Неру е отличена 14-годишната Севдена Маринова за рисунката „Български народен танц”. Сребърни медали са присъдени на Апостол Савов , Ния Лакова,  Нона Спасова, Мирослава Ангелова и Ива Делчева за живописни творби на фолклорна тема.

Това е поредният изключителен успех на школа „Колорит” на конкурса „Шанкар”, сподели ръководителката на школата Майя Ананиева.

Наградите са били връчени на официална церемония на посланика на България в Индия.

Това е 61-то издание на конкурса , който се провежда в индийската столица Делхи и е сред най-мащабните и престижни международни форуми за деца в областта на изобразителното изкуство. През годините от своите участия в „Шанкар” децата от „Колорит” са спечелили  393 златни и сребърни медали. Сега за втори път дете от школата печели най-висока награда на конкурса, която се връчва само при изключително художествено постижение. На юбилейното 50-то издание на престижния конкурс двете златни медалистки от арт школа „Колорит” и ръководителката на школата бяха поканени  от организаторите и участваха в тържествената церемония по награждаването в Делхи и бяха приети и поздравени за успеха от Президента на Индия. Организатор на форума е известната фамилия Шанкар, която чрез своя издателски тръст и фондация дава възможност за творческа изява на хиляди деца по света.

Генералният мениджър на конкурса –  Ямуна Шанкар, е изпратил поздрав до наградените деца и тяхната ръководителка за изключителния успех и за това, че обогатяват със своя талант и колорит палитрата на международната изложба и каталога на победителите. Поздравително писмо до победителите от арт школа „Колорит” и Майя Ананиева е изпратил и  директорът на дирекция „Културна политика” на Министерството на културата на Република България – Деяна Данаилова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...