Акценти
Начало / Култура / За пореден път школа „Колорит” с престижно отличие от конкурс в Португалия

За пореден път школа „Колорит” с престижно отличие от конкурс в Португалия

За 17-ти пореден път Арт школа „Колорит“ е сред 10 най-добри арт школи в света, които получиха право на участие в Международната среща на младежкото изкуство в Португалия, която ще се проведе от 9 до 16 октомври в града-музей Евора. Наградата се присъжда ежегодно на най-добре представилите се школи от цял свят в международния конкурс, който предшества международния  пленер. Темата, по която тази година са рисували всички, е „Четирите елемента: въздух, земя, огън и вода”. Конкурсът се организира от „Teoartis galeria”и Общината на града – музей Евора.

Носители на Специални индивидуални награди от арт школа „Колорит” са четиринадесетгодишните Християна Дечева, Християния Василева, Милица Славкова и Йоана Габровска – 16г. Творческият екип наколорит „Колорит”, който ще представи България на арт форума в Португалия включва две от наградените  деца –  Християна Дечева и Християния Василева, и ръководителя на школата Майя Ананиева. Под ръководството на своя арт педагог плевенските талантливи момичета ще рисуват старата архитектура на  града – музей Евора  и на старинното селище Монсараш, състезавайки се за наградите на международния пленер. Те ще вземат участие и  в редица  културни и артистични изяви, ще пътуват до емблематични селища в Португалия, запознавайки се с тяхната култура и традиции.

Арт школа „Колорит” има свое извоювано място и артистично присъствие на международния конкурс и пленер в Евора. През тези 17 години  децата от „Колорит” спечелиха над  600 награди. На две деца от школата бяха организирани самостоятелни изложби в галерии в град  Евора. Школата има свои представителни изложби в Евора и Монсараш.

Ръководителят на школата Майя Ананиева  е носител на най-високите  награди на международния форум – златни медали, специални призове, плакети, почетни знаци и дипломи. Носител е на наградата за най-успешен арт педагог. Тя бе избрана за куратор за България на международния проект „Моята страна- мой дом” и представи изложба от  избрани творби от международния пленер в Евора  в изложбените зали на  РИМ Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...