Начало / Общество / Ралица Добрева сред гостите на празника на 61 Стрямска бригада в Казанлък

Ралица Добрева сред гостите на празника на 61 Стрямска бригада в Казанлък

Областният управител на Плевен Ралица Добрева бе гост на тържественото честване на 24-та годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада и 100 години от написването на химна на българската армия „Велик е нашият войник” в Казанлък. Събитието уважиха началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, генерал Михо Михов – началник на Генералния щаб на Българската армия в периода от 1997-2002, адмирали, кметът на Казанлък Галина Стоянова, областният управител на Стара Загора Васил Ранов и др.

Начало на тържественото честване бе дадено с  водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Антоний в съслужение с местни свещеници, след което гостите и гражданите на Казанлък присътваха на събрание и концерт, посветени на 24-та годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада и 100 години от написването на химна на българската армия „Велик е нашият войник”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В приветственото си слово генерал Попов припомни, че точно на този ден преди 104 години 23 Шипченски полк воюва за освобождението на Кърджали със смело сърце, с много дух. Такива са били нашите деди – горди, смели хора, воюващи за България и българите“, заяви генерал Попов. По думите му българският войник е бил символ на духа, единството и силата на България и днес отговорът на въпроса такива ли сме, каквито бяха нашите деди, е категорично положителен. „Защото сме хора с униформа и искаме нашите деца да кажат: имахме прекрасни родители – възпитаха ни, но те бяха и военни, хора смели, отговорни, достойни, на които можем да кажем благодаря. Казвам го защото знам, че сте достойни хора и че ви предстоят победи, на 61-ва бригада и предстоят победи“, завърши изказването си началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Приветствия по повод двата празника поднесоха още бригаден генерал Груди Ангелов, генерал-майор Андрей Боцев и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която обяви предстоящото реализиране на инициативата за изграждане на паметник на химна на българската армия „Велик е нашият войник”  в Казанлък. Така градът на розите ще стане вторият в света с паметник на песен.

Публиката в залата бе първата, видяла макета на монумента, представен от автора на проекта художничката Таня Узунова. Паметникът ще представлява книга, върху която ще бъде гравиран текстът на песента в неговия оригинален вариант от 1916 година, перо, завършващо с гилзи с пръст от най-тежките и кръвопролитни сражения, и мастилница.

По време на тържественото събрание бе валидирана и пощенска марка, посветена на 100-годишнината на „Велик е нашият войник”. Автор на проекта е отново Татяна Узунова.

макет паметник

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...