Акценти
Начало / Здравеопазване / За половин час в „МБАЛ Св. Панталеймон” в Плевен излязоха на протест

За половин час в „МБАЛ Св. Панталеймон” в Плевен излязоха на протест

протест МБАЛ Св. Панталеймонт

Точно в 12 ч.  днес персоналът на  „ МБАЛ Св. Панталеймон- Плевен”  излезе на протест пред сградата на лечебното заведение. За половин час в болницата  преустановиха приема на пациенти в знак на протест и солидарност към колегите си от цялата страна. Управителят на лечебното заведение д-р Йордан Георгиев заяви, че протестът им е срещу разпада на здравната система. „ Надяваме се, че ще има кой да ни чуе. Защото иначе  може да се сбъднат мрачните прогнози за колапс на здравеопазването ни  през септември”, каза той.

Специалистът коментира, че здравеопазването е елемент на националната сигурност и няма как да страната да се остави без здравеопазване, защото това  ще е равно на капитулиране на държавата.  Според д-р Георгиев причина за състоянието, в което в момента се намира българското здравеопазване, са нечии нездрави интереси.

„Всички болници в страната, без значение – държавни, частни или общински,  са на един и същи хал, а причината е, че основният начин на финансиране е през НЗОК. Начинът, по който се процедира през последните 2-3 години с наложените лимити от НЗОК , е упражняване на  административен контрол. За здравето няма лимит и няма как да се върне пациент, който е пожелал да получи адекватна помощ”, коментира  д-р Йордан Георгиев.

Като управител на „МБАЛ Св.Панталеймон” той  каза, че няма просрочия и дългове,  но причината е, че не се работи с големите обеми, с които работят Университетските  и столичните болници.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...