Акценти
Начало / Икономика / Обжалваш обществена поръчка – плащаш 2% такса от стойността й

Обжалваш обществена поръчка – плащаш 2% такса от стойността й

Правителството прие Тарифа за таксите, които се събират за производствата по Глава единадесетапроцент от Закона за обществените поръчки пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Тарифата е изготвена от експерти от Министерството на правосъдието, администрацията на МС, Агенцията по обществени поръчки, КЗК и съдии от Върховния административен съд, съобщават от пресцентъра на правителството.

Според промените в ЗОП, в сила от 1 юли т. г., за обжалване на процедури пред КЗК и ВАС се дължат пропорционални държавни такси. С тарифата те се определят на 2% от посочената от възложителя прогнозна стойност на обществената поръчка или на обособената позиция от нея. Въвеждат се и граници. Таксата не може да бъде под 850 лв. и не може да надхвърли 15 000 лв. За касационните производства пред ВАС таксите са съответно 375 лв. – минимална, и до 7500 лв.

Досегашният размер на таксите за обжалвания по ЗОП беше 850 лв. или 1700 лв., в зависимост от случая.

Въвеждането на пропорционални такси е обосновано от трайната тенденция в последните години да расте броят на подадените неоснователни жалби, което забавя провеждането на процедурите и спира реализацията на проекти. Например, през 2009 г. от 876 жалби по процедури за възлагане на обществени поръчки пред КЗК и ВАС уважените са 450, което представлява 51,37% от всички. За сравнение, през 2013 г. са обжалвани 15,08% от всички обществени поръчки и от 1394 жалби са уважени едва 450, или 27,17%. Трайната тенденция за нарастване на неоснователните жалби е в ущърб на възложителите и на сроковете за усвояване на бюджетни средства, включително на предоставените от фондовете на ЕС.

Ако жалбата се обяви за основателна, на лицата, които са я подали, се възстановява платената такса заедно с разходите по делото.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...