Акценти
Начало / Политика / За оставка на правителството и промени в Изборния кодекс настояват от „Движение България на гражданите“

За оставка на правителството и промени в Изборния кодекс настояват от „Движение България на гражданите“

„Протестите срещу назначаването на г-н Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност демонстрираха, че българското общество е запазило гражданския си рефлекс и високата си нетърпимост към олигархичния модел на управление, наложил се през последните години. Оттеглянето на г-н Пеевски от този пост е победа на гражданското общество” – това се казва в разпространената позиция на „Движение България на гражданите”, приета на разширено заседание на Националния съвет на партията вчера.
В нея те призовават Народното събрание да проведе избор за председател на ДАНС, „прилагайки добрите практики в демократичните общества – избор на базата на управленски платформи, при публично изслушване на кандидатите с активното участие на гражданското общество”.
За „Движение България на гражданите“ г-н Пеевски е продукт не само на настоящото мнозинство, а е резултат и от подкрепата и на правителството на ГЕРБ. „Той в най-голяма степен олицетворява модела, обслужващ политическия картел вече трето правителство, чрез концентрацията на медийна, икономическа и политическа власт – модел, на който „Движение България на гражданите“ се противопоставя от създаването си”.
По отношение на правителството на Орешарски в позицията се казва, че то е контролирано от задкулисни икономически и политически интереси. „Такъв кабинет не може да осъществи разумно управление в интерес на българското общество, поради което ние, от „Движение България на гражданите“, настояваме за оставка на кабинета на БСП, ДПС и „Атака“, се казва в разпространения документ.
От партията на Кунева призовават Народното събрание да пристъпи незабавно към приемане на промени в изборното законодателство, изчистването на изборните списъци от „мъртви души“ и въвеждането на машинно гласуване, „които да гарантират, че следващите избори няма да са със същия резултат – парламент, доминиран от политическия картел“.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...