Акценти
Начало / Икономика / Проектът за водния цикъл чака одобрение от Брюксел до месец

Проектът за водния цикъл чака одобрение от Брюксел до месец

“Проектът “Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия” е вече в Брюксел и чака одобрение след разглеждането му. Той има “да” както от “Джаспърс”, така и от “Рейнбоу”, така че всички са на мнение, че при това положение с Европейската комисия няма да имаме проблеми”, новината съобщи кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. Одобрението се очаква най-късно до месец.

Кметът припомни, че повече от година е работено с консултантите от „Джаспърс“, всички забележки, които те са имали, са поправени и после са одобрени, така че са изпълнени всичките им изисквания.

Общата стойност на проекта първоначално беше за над 200 млн. лв. и включваше рехабилитация на ВиК мрежата на Плевен, търсенето на други водоизточници, както и решаване на проблемите с водоснабдяване и канализация в Славяново. Заради изключително кратките срокове обаче, това остана за втори етап на проекта, който ще се реализира през следващия програмен период.

Така в сегашния му вид водният цикъл е на стойност 155 510 277 лв. Той включва изграждане на обща пречиствателна станция за отпадни води за група населени места от общините Плевен и Долна Митрополия с главен довеждащ колектор, изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа на с.Ясен, водоснабдителна и канализационна мрежа на Долна Митрополия и довеждащ колектор, на канализационна и водопроводна мрежа на Тръстеник, помпена станция и довеждащ колектор, както и доизграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа на село Буковлък.

Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2014 год.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...