Начало / Политика / За обвързване на образованието с пазара на труда  настояват младежи от БСП

За обвързване на образованието с пазара на труда  настояват младежи от БСП

Младежите на БСП – Плевен поставиха редица проблеми и въпроси на вчерашната приемна, организирана от  народния представител от ПГ на „БСП за България” Чавдар Велинов, общинския съветник от БСП Емил Райков и областния и общински председатели на партията – Диана Ботева и Свилен Атанасов.

За тях качественото образование е една от основните предпоставки за развитие на всяко едно общество, което трябва да е основен приоритет на управляващите. За съжаление през последните години те не показаха воля за това и много звена в училищното образование останаха нереформирани.
Един от основните проблеми, който поставиха е, че образованието не е обвързано с пазара на труда. От друга страна образователната система е ориентирана към теоретично познание, а не към практически умения. България се приближава по-скоро до страните от Третият свят в сферата на образованието. Във връзка с това областният председател на младежката структура Иван Мандински отбеляза: ,,Реформите в образователната система следва да целят оптимизиране на учебното съдържание, модернизиране на образователният процес и разработване на методи на преподаване, ориентирани към възприятието от страна на учениците. Пазарът на труда изисква подготвени кадри, които образованието не предлага !“.

Младите социалисти отново повдигнаха темата за отпадане на финансирането на частните училища.  Според тях това е несправедливост към голяма част от учащите се в България. Заедно с ръководството на БСП в областта те имат намерение да организират среща с Анелия Клисарова – бивш Министър на образованието и науката и настоящ депутат в 44-то Народно събрание.

 Обсъдено бе младите социалисти да инициират дарителска кампания, която да събере средства за подпомагане на  Народно читалище „Напредък – 1903“ в село Петокладенци в участието им в няколко национални фестивала.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...