Акценти
Начало / Политика / За мишки в брашно, за изборни резултати и за квалификации без аргументи – темите на три пресконференции след несъстоялата се извънредна сесия

За мишки в брашно, за изборни резултати и за квалификации без аргументи – темите на три пресконференции след несъстоялата се извънредна сесия

Три пресконференции предизвика несъстоялата се днес извънредна сесия на Общинския съвет в Плевен, на която трябваше да бъдат обсъдени стилът и работата на кмета и кметската администрация. Сесията не се състоя защото от залата отсъства цялата група на ГЕРБ, както и съветниците от група „Център” и група ”За Плевен”. Така не беше събран необходимият кворум от 21 общински съветници и заседанието се провали.

бнд пресконференция

Веднага след това от БНД и Коалиция за България дадоха пресконференции.  „Искахме конструктивен дебат за катастрофалното състояние на Община Плевен, но и да набележим спешни мерки за преодоляването му. Но диалог и чуваемост няма, няма и срам”, заяви с какви мотиви са поискали провеждането на извънредната сесия Стефан Ганев, който пръв взе думата на пресконференцията на БНД. Той обясни, че в момент, когато кметът се опитва да неглижира показната акция на ДАНС с ареста на заместника му Алексей Зелов заради обвинение за взет подкуп, от БНД и БСП са длъжни да пренебрегнат политическите си различия, защото става въпрос за спасяване на града и жителите му. Колегата му Георг Спартански оприличи отсъствието на съветниците от ГЕРБ от днешното извънредно заседание като „криене на плъх в брашно”, а стилът на управление на кмета определи като „мише” и още като „самовлюбено, с мания за самодостатъчност и безкритичност”.

бсп пресконференция

Малко по-късно, на пресконференция в Общината, на която присъстваха съветници от ГЕРБ и кметът проф. Димитър Стойков, Мартин Митев – председател на групата на ГЕРБ  отвърна така на казаното от Спартански: „Един човек, когато е слаб в аргументацията, е силен в квалификациите. И моля колегата да спре с тези квалификации, защото ще му изиграят лоша шега, предупреди Митев. Той обясни отсъствието на съветниците от ГЕРБ от днешното заседание единствено с това, че не са съгласни да бъдат разигравани, припомняйки, че всички са присъствали на първото извънредно заседание по тези проблеми, което беше насрочено на 23 май от 17.30 часа, но тогава самите вносители предложиха да се отложи дебата за ново заседание,   „Ние не сме безработни като някои други колеги и не сме съгласни с това разиграване на общинските съветници”, заяви Митев и добави определения за „самовлюбено слушане на гласовете по микрофоните” на някои негови колеги.

От БСП обаче, които бяха основните инициатори за провеждането на извънредното заседание, обясниха на пресконференцията си, че от ГЕРБ са се подиграли с тях, като са насрочили заседанието в неподходяща зала и в неподходящ час и по тази причина са предложили стилът и методът на работа на кмета да бъдат обсъдени на друга извънредна сесия. Но ГЕРБ отново избягаха, явно нямат желание и интерес да се включат в този дебат, заяви Пенчо Карагьозов. Любопитно е, че от ГЕРБ взеха решението да не се явят на днешното извънредно заседание на 26 май, когато видяха изборните резултати от 25 май, отбеляза пък Бисерка Илиева.

Според Чавдар Велинов изборните резултати съвсем не показвали, че хората в Плевен поддържат ГЕРБ, тъй като има отлив в гласувалите за тази партия в сравнение с предходните избори. „Е, щом вие искате недоверие към правителството, защо ние да не поискаме недоверие тук, в Плевен”, зададе той въпрос.

На пресконференцията си от ГЕРБ му отговориха, че това са „жалки напъни”, защото само в град Плевен ГЕРБ има 35% от гласовете за разлика от БСП, които са с 21 %.

герб пресконференция

Кметът също се включи, като цитира цифри, за които каза, че отговаря с главата си.  Обобщено те се свеждаха до това, че за периода 2007-2013 г. в община Плевен инвестициите възлизат на 188 млн. 675 хил.лв., като 73% от тях са направени през последните години, тоест откогато той е кмет.  Той защити и работата на общинската администрация, която за „последната година и половина работи свърх силите си”, заради предизвиканите проверки. Скоро могат да излязат данни за бзстопанственост за милиони левове от предишната администрация и това може би притеснява някого, обяви кметът.

Точно по повод на папките с тези данни и цифри, Бисерка Илиева в края на пресконференцията на БСП, зяви, че тези папки може би ще бъдат размахвани до края на мандата на това ръководство без да бъдат показани.

На въпрос докога ще продължава този задочен диалог през медиите, Мартин Митев отговори, че това не е задочен диалог, а израз на презрението им към начина на комуникация с тях.

Но според Спартански няма начин местните управляващи да избягат от провеждането на извънредно заседание по темата за кризата в управлението на община Плевен. Затова на редовното заседание на Общинския съвет, което е утре, той ще предложи проблемните две точки за стила и метода на управление и набелязване на мерки за преодоляване на проблемите в община Плевен да бъдат включени като първи в дневния ред. В противен случай председателят Дарин Ангелов ще влезе в спиралата за насрочване на извънредни сесии до дупка, предупреди Спартански.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

2 коментари

  1. Ясно, Спартански знае, че е политически труп и иска да словоблудства, все едно това му е съдебна зала да измъква престъпници от затвора, нещо, което най-добре може. Спънки, спънки, спънки, така не се работи нормално. а кмета определено полага усилия да съживи тази умряла отдавна заради безхаберието на Зеленогорски, същия този Спартански и няколко човека около тях, които управялваха тоталитарно 12 години. Изходът е един – протести против безхаберните общински съветници, които се занимават с глупости и моментална оставка на Спартански , Зеленогорски, Бисерка Илиева и Чавдар Велинов от Общинския съвет. И четиримата от много време във властта, и четиримата сериозно облажили се.

  2. A, и да добавя, мишките за това могат да говорят – за себе си и за брашно:)!!!!!