Акценти
Начало / Здравеопазване / За година над 14 000 пациенти от страната и чужбина са предпочели МБАЛ „Света Марина”- Плевен

За година над 14 000 пациенти от страната и чужбина са предпочели МБАЛ „Света Марина”- Плевен

Над 14 000 пациента от цялата страна и чужбина – Канада, САЩ, Испания, Великобритания, Италия, Германия, Румъния, Гърция, Русия, Украйна и Македония, са се доверили на специалистите на МБАЛ „Света Марина-Плевен“ за разрешаване на техните здравословни проблеми или за профилактика. Това съобщи на пресконференция днес чл.кор. проф. Григор Горчев по повод една година от създаване на високотехнологичната болница в Плевен. За този период са извършени близо 2 150 операции, като 348 от тях са от най-сложен вид, изискващи участие на екипи от различни специалисти. МБАЛ „Св. Марина” е единствената болница в Централна и Източна Европа, в която пациентите могат да получат комбинирано лечение от хирургия и неинвазивно лечение чрез ултразвукова аблация (хайфу) за постигане на максимално добри резултати. Друг важен показател за нивото на експертност на опериращите екипи в МБАЛ „Св. Марина” е, че 63 на сто от извършените операции са направени лапароскопски.

ekip2 (2)

„Лично аз и целият екип на МБАЛ „Св. Марина” сме удовлетворени, че тук се прави сериазна хирургия и модерна медицина. Това е болница, в която пациенти не се връщат и тук идват тежки случаи от цялата страна”, изтъкна проф. Горчев. Той даде пример с жена от Сливен, която е била 72 дни на лечение в „Св. Марина”, 64 от които в реанимация. Жената, с тежка форма на рак,  е претърпяла няколко изключително сериозни интервенции, за да бъде спасен животът  й. За сравнение само една такава интервенция в Германия струва  100 000 евро. Друга болница би се отказала от подобен случай, но колегите приемат като мисия работата си, изтъкна проф. Горчев.

В МБАЛ „Св. Марина” – Плевен  имат индивидуален подход към всеки постъпил за лечение и прилагат социална програма, която им позволява да лекуват без такса социално слаби пациенти.  Това носи на болницата загуби от 30-40 хил. лв. месечно, но ни дава моралното удовлетворение, че можем да помогнем на такива хора да получат най-модерното лечение, заяви проф. Горчев.

За една година в болницата са разкрити хирургия, урология, гастроентерология, образна диагностика , които болницата самоиздържа, тъй като до средата на месец май 2016 г. те работят без  НЗОК.  Налагайки се като лидер на картана на модерната българска медицина, МБАЛ „Св. Марина” успява да привлече  водещи специалисти  от цялата страна – уролози и  хирурзи, всички  с по две специалности.  Така пациенти от Централна и Северозападна България имат възможност да получат по-лесен достъп до специалисти с международна известност, каквито са проф. д-р Румен Пандев – един от 100-те ендокринни хирурзи в Европа с призната специалност по „Ендокринна хиургия” според критериите на Европейския борд по хирургия,  и проф. д-р Никола Владов – хирург, експерт по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, почетен член на Френската академия по хирургия.

3D ekip

МБАЛ „Света Марина-Плевен” е първата българска болница, в която световноизвестната немска компания „Ескулап”, поставя 3D ендоскопска апаратура, подчерта проф. Горчев. В отделението по гастроентерология  работи видеоендоскопско оборудване от най-висок клас, което намалява риска от пропускане на патологични промени в лигавицата и  осигурява по – добра визуализация на капилярното кръвообращение на патологичната зона и прецизното й  разграничаване от здравата тъкан.  Осигурено е и последен модел оборудване за патоанатомичната лаборатория. По думите на проф. Горчев, тя  е единствената подобна в Северна България.

20151119_133529_resized (5)

Налагаме съвременни методи на лечение, но за жалост в България това се случва много трудно, тъй като не чувстваме подкрепа от държавата, не скри един от сериозните проблеми проф. Горчев. Но допълни, че МБАЛ „Св. Марина“ има голям потенциал и изрази увереност, че след година ще могат да говорят по различен начин за отношението на държавата и за финансирането на болницата.

Thank you card 3

Thank you card 2

Снимки: МБАЛ „Св. Марина“ и ИнфоПлевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...