Акценти
Начало / Здравеопазване / Защо две поредни вечери Мавзолеят ще бъде осветен в червено

Защо две поредни вечери Мавзолеят ще бъде осветен в червено

В две последователни вечери – днес и утре, Мавзолеят в Плевен ще бъде осветен в ярко червено. Така градът ни ще се присъедини към отбелязването на Световния ден на хемофилията – 17 април.

Идеята за осветяването в червено на знаковата сграда за Плевен е на Бойко Гаргов, който е координатор за Плевен на Българската асоциация по хемофилия. Тя е подкрепена от кмета Георг Спартански и така градът ни ще се присъедини към кампанията на Световната федерация по хемофилия (WFH), „Да осветим в червено“. През годините на 17 април в червено грейват редица емблематични обекти по света – Операта в Сидни, Телевизионната кула в Останкино, Ниагарският водопад и др.,

Целта на тази кампания е да се създаде видимост за хората, живеещи с хемофилия, за да знаят, че не са сами, че техните събратя по съдба, приятели, съграждани, сънародници са там и мислят за тях, каза Бойко Гаргов, чийто син е с диагноза хемофилия.

Хемофилията е наследствено заболяване, което се предава от майката на синовете и се състои в неспособност на кръвта да се съсирва. В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия. Приблизително 1 на всеки 5000 мъже се ражда с хемофилия, сочи световната статистика.

У боледуващите дори и най-леката травма предизвиква трудно спиращи кръвоизливи. Кожните кръвоизливи са обилни (суфузия).Често се наблюдава кървене от носа, венците, езика, при поникване и изваждане на зъби. Появяват се кръвоизливи (хематоми) в мускулите. Кръвоизливите в ставите (най-често коленните) причиняват болка, подуване, артроза с деформация и анакилоза с пълно обездвижване на ставите. Опасни са мозъчните кръвоизливи, които протичат с болестната картина на прогресиращ мозъчен хеморагичен инсулт.

Заболяването не се лекува, но с помощта на съвременната медицина болните получават възможност за нормален живот.

У нас 17 април се отбелязва се от 1989 г. по инициатива на Световната федерация по хемофилия и Световната здравна организация. От 1995 е създадено Дружество по Хемофилия в България учредено от група болни с хемофилия, родители на деца с хемофилия, както и медицински специалисти ангажирани в сферата на коагулопатиите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...