Акценти
Начало / Общество / Започна приемът на молби за допълнителна еднократна помощ

Започна приемът на молби за допълнителна еднократна помощ

Започна приемът на молби за еднократно подпомагане на лица и семейства  във връзка с приетото на 5 април тази година Постановление на Министерски съвет за предоставяне на финансова помощ и за разширяване на услугата „Обществени трапезарии” . Това съобщи Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен. Създадена е необходимата организация, за да бъдат обслужени всички, които имат право да се възползват от еднократната помощ, уточни Хорозова.

Право на допълнително отпусната финансова подкрепа имат деца с увреждания, за които от началото на годината са получили поне за един месец право на семейни помощи. Допълнително отпусната сума е в размер на 50 лв. и ще бъде изплатена заедно със семейните помощи за деца в края
на месец април 2013 г.  по списъци, изготвени от дирекциите „Социално подпомагане“. Правоимащите лица не е нужно да подават нови молби декларации, уточни Вацка Хорозова.

От допълнителната финансова подкрепа ще могат да се възползват  и лицата, които са получили отказ на молбата за помощ за отопление, тъй като средномесечният им доход е с до 10 лв. над допустимия. Сега те ще получат помощ в размер на 65.72 лв., която ще бъде изплатена в края на този месец, като не е нужно да подават нова молба-декларация.

Лицата и семействата, които не са подали досега молба-декларация за отпускане на помощи за отопление, но отговарят на горните условия, също ще могат да се възползват от допълнително отпуснатите средства за подпомагане. Те обаче трябва да подадат молба-декларация в дирекция „Социално подпомагане” в 14-дневен срок от влизане в сила на Постановлението на МС, тоест след 12 април, когато Постановлението е обнародвано в Държавен вестник .

Майки на деца между 1 и 2 години, които отговарят на другидве задължителни условия – плащали са осигуровки за общо заболяване и майчинство и имат доход до 350 лв. на член от семейството, ще получат еднократна финансова помощ в размер на 50 лв. За целта не е необходимо да се подават молби-декларации.

Еднократните финансови помощи на правоимащите лица и семейства ще се изплащат чрез дирекциите „Социално подпомагане” по постоянен адрес по касов и безкасов път, уточни Вацка Хорозова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...