Акценти
Начало / Икономика / Призводител от Плевенско на Националния празник на биологичното земеделие

Призводител от Плевенско на Националния празник на биологичното земеделие

Свой щанд със собствено произведено био вино представи на Националния празник на биологичното земеделие Албена Симеонова. Тя беше участникът от Плевенска област, който се включи в първото по рода си подобно събитие. Според Симеонова, биопроизводството на вино е по-труден и скъп процес, защото не се разчита на изкуствени торове, а самият добив е по-нисък, защото не е стимулиран с химикали.

Националният празник на биологичното земеделие е част от кампания за популяризиране на биопродуктите, която се осъществява по проект на Министерство на земеделието и храните. Тя ще продължи до края на месец април с мероприятия и в други градове, уточниха от пресцентъра на министерството.

Ще припомним, че още през февруари екипът на Фондация за околна среда и земеделие Никопол сподели идея за организиране на първи фермерски пазар за биопродукти на родни производители в Плевен като това ще стане евентуално за празника на Плевен – 15 май. И тук отново желанието е да се скъси дистанцията по веригата производител – потребител, по която нерядко се получава изкуствено повишаване на цените, уточни председателят на УС на фондацията Албена Симеонова.

Според министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков биологичното земеделие бележи ръст през последните години. „Броят на регистрираните в Министерство на земеделието и храните биопроизводители, преработватели и търговци през 2012 год. се е увеличил почти двойно спрямо предходната година”, каза още министър Станков. Той допълни, че България ще получава по-голямо финансиране по линия на еврофондовете за сектор земеделие, като е предвидено създаване на специална мярка „Биологично земеделие” по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 год., която да подпомогне пряко заетите в сектора.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...