Акценти
Начало / Здравеопазване / Започна изследването за затлъстяване на малчуганите

Започна изследването за затлъстяване на малчуганите

В три училища в Плевенска област вече е проведено проучването за затлъстяване на децата. То се провежда от Регионалната здравна инспекция, организирано е от Световната здравна организация чрез Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието, младежта и науката. Данни са събрани за навършилите 7, но ненавършили 8 години първолаци в НУ „Хр. Ботев” Плевен, ОУ „Отец Паисий” в Реселец и в ОУ „В. Левски” в Долни Луковит, уточни д-р Ирина Джикова от РЗИ Плевен.

Тя припомни, че в началото на този век започва създаването на единна система за наблюдение на затлъстяването и свръхтеглото при децата, за да може да се сравняват данните, да се синхронизират мерките и да се постигне устойчивост. Поетапно след 2007 год. се включват почти всички страни от ЕС. В България първото проучване беше проведено през 2008 год. Тогава са обхванати общо 3 200 деца от 184 училища. Данните показват, че с наднормено тегло са 30.8% от момчетата и 30.3% от момичетата. Затлъстяване има при 14% от момчетата и 13.2% от момичетата.

Тази година в периода март – май се провежда второто национално проучване за затлъстяването при децата. Пак ще бъдат обхванати всички области, но сега малчуганите ще са 2 800 – 140 от тях ще са от 7 училища в Плевенска област.

Всяка страна – участничка има право да определи формулярите и въпросниците, с които ще направи проучването. Задължително трябва да се измери телесно тегло, ръст и индекс на телесна маса. По желание, България е включила още измерване на обиколка на талия и ханш на децата. Освен това, във формулярите са включени въпросите, свързани със съпътстващи заболявания, хранителни навици, физическа активност, характеристика за семейството и училището. Формулярите са преведени от английски на български и след попълването им отговорите ще бъдат преведени от български на английски. Данните ще се обработват от европейското бюро на Световната здравна организация, плевенската РЗИ няма да участва в обработката.

Във формулярите се обръща голямо внимание и на физическата активност на децата, в училището директорът попълва формуляри – има ли физкултурен салон или не, какви са условията за спорт, начина, по който се провеждат часовете по физическо, какво хранене е осигурено в училището, има ли безплатни плодове и зеленчуци. Във въпросника за родителите се пита как се придвижва детето до училище, колко време изкарва пред компютъра или телевизора, каква част от свободното време прекарва в игри, по какъв начин се храни, какво точно приема, какви са заболяванията в семейството.

Д-р Джикова допълни, че заради добрата организация и отзивчивостта, която срещат при проучването, то ще приключи до края на този месец.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...