Акценти
Начало / Образование / Най-старото професионално училище в страната сред участниците в традиционното изложение „Къде да учим”

Най-старото професионално училище в страната сред участниците в традиционното изложение „Къде да учим”

За четвърта поредна година в Плевен беше открито изложение „Къде да уча”, в което се представят професионални гимназии и среднообразователни училища от Плевен и региона.  В  изложбената зала на Областна администрация  днес и утре 14 училища ще представят актуална информация за предлаганите специалности и програми за обучение за завършващите 7-ми и 8-ми клас.

Интересът още от първия ден е много голям, споделиха организаторите на изложението от „Партнерс експо”.

Сред изложителите е Професионалната гимназия по лозарство и винарство, която е  наследник на най-старото професионално училище за лозари и винари в страната.  На павилиона на училището лично директорката Бисерка Илиева представи на първите посетители най-новата специалност в гимназията – агроекология. В целия регион единствено в плевенската гимназия се предлага тази актуална специалност, която е с интензивно изучаване на английски и испански език. По думите на директорката на този етап няма нужда от разкриване на нови специалности, тъй като съществуващите са в унисон с бъдещото европейско развитие на България в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. А още по-важно е, че запазваме традиционните специалности за нашето училище, които са важни за икономиката на Плевен и региона, подчерта Илиева. Тя допълни, че през последните години се забелязва тенденцията в професионалната гимназия да идват деца от стари земеделски фамилии или от семейни фирми за производство на вино. Това е много важно за мотивацията на учениците, които още с постъпването в гимназията са наясно с бъдещата си реализация, акцентира Бисерка Илиева.

За посетителите беше интересно да научат, че Професионалната гимназия по лозарство и винарствто е вече на 123 години, а избата на училището, е създадена от френски специалисти преди 121 години. В нея се съхранява най-старото червено вино в страната, произведено от плевенска гъмза през 1893 г. За него е отпечатан и първият държавен етикет.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...