Акценти
Начало / Общество / Започна акция „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, нарушителите ще бъдат глобявани

Започна акция „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, нарушителите ще бъдат глобявани

От днес до 20 ноември дейността на полицията ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и шофьорите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Инициативата се провежда чрез кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“. С тази мярка стартира втората част на полицейската акция „Зима“.

През споменатия период ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения да бъдат налагани ефективни санкции.  Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.          Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение.

Пътните полицаи предупреждават:

Пешеходците трябва да обличат светли връхни дрехи или да използват светлоотразителни елементи. Да се оглеждат и ослушват, особено ако са с шапка или качулка. Пешеходците трябва да се движат по тротоара или банкета, в случай, че няма такива се движи по платното за движение противоположно на движението на превозните средства.

Глобата за нарушителите е 20 лв.

При организирано движение на група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка и задължително групата се води от най-малко двама възрастни. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подае сигнал със Стоп палка или с ръка, за да спре движението на автомобили.

При нарушение глобата е до 30 лв. за водача на групата.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...