Акценти
Начало / Култура / Записи за радио в Германия направи хор „Звъника”

Записи за радио в Германия направи хор „Звъника”

Хор „Звъника” към Центъра за работа с деца се завърна от успешно петдневно турне в Германия. От 12 до 20 юни хористите на Ваня Делийска участваха в Европейския фестивал на музиката в град Нойщад. Това е девето участие на плевенските деца във фестивала, което е прецедент, по думите на диригента Ваня Делийска, тъй като идеята на фестивала е да се канят колкото е възможно повече различни състави.

Представянето на хор „Звъника” оправдава напълно доверието, което им гласува президентът на фестивала Петер Якоби, по чиято покана нашите деца участват и тази година в музикалния форум.

В рамките на пет дни хорът изнася шест концерта, всеки от които е посрещнат с възторг от немската публика и е оставил незабравим в спомените на 32-та хористи. С особено вълнение те разказаха за самостоятелния си концерт в дом за възрастни хора в град Мюннерщад. В Мелрихщад  плевенският хор е поканен да се включи в изпълнение на меса в местната църква. След което всички присъстващи на службата, впечатлени от прекрасното изпълнение на децата, стават и ги аплодират още в храма.

Плевенският хор получава голямата чест да открие и гала концерта за закриване на фестивала, в който е единственият чужд състав. Тъй като регламентът не позволява изпълнения на бис, публиката става на крака, за да изрази възхищението си от изпълненията на „Звъника”.

В рамките на фестивала  хорът получава покана и прави запис за радио Байришерундфунг. „Звъника” записва три изпълнения – „Серенада” от Шуберт, „Млад делия” – многогласна акапелна песен от Георги Спасов и прекрасната „Лале ли си, зюмбюл ли си”.

Участието на нашите деца е отразено в местния вестник с голям материал със снимка.

От Ваня Делийска научихме още, че на път за Германия „Звъника“ има концерт в Българския културен институт  в Будапеща, където е събрана предимно унгарска публика. На следващия ден децата правят прекрасен импровизиран концерт в катедралата „Свети Стефан”, запявайки  прекрасната „Тебе поем” на Добри Христов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...