Акценти
Начало / Общество / Закриха къща-музей „Янко Забунов“

Закриха къща-музей „Янко Забунов“

Решение за закриване на къща-музей „Янко Забунов“ е взел вчера Общински съвет – Плевен. Това съобщи на редовната пресконференция в БТА председателят на местния парламент Мартин Митев.

Решението е  взето след  серия от протоколи от страна на Регионалния исторически музей, в които музеят уведомява, че  не може да отделя средства и няма финансов капацитет да подържа къщата на Янко Забунов.  Община Плевен е предприела действия за финансирането и възможността за съживяването на тази къща. След проведените предварителни проучвания се оказало, че всъщност през 1987 година изрично е отбелязано от арх. Узупова, че къщата няма обявен статут за къща-музей. Никога през годините тя не е била музей. Установено е още, че в годините назад не са подавани документи за процедура за придобиване на статукво.

През 1985 година тогавашният Общински съвет е предоставил тази къща на Регионалния исторически музей – Плевен. През 1997 година по незнайни причини къщата е обявена за музей от тогавашния Общински съвет, който я е предоставил на Дирекция „Исторически музеи”.

От 30 години къщата не е подържана и е силно амортизиран. Експонатите от нея са преместени и съхранени. Сградата е частна собственост и не принадлежи на Община Плевен.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...