Акценти
Начало / Икономика / Законодателни промени заплашват ефективната работа на „Топлофикация“ – Плевен ЕАД

Законодателни промени заплашват ефективната работа на „Топлофикация“ – Плевен ЕАД

среща ТЕЦ 1

Искане за изкупуване на минималните количества необходима принудена технологична енергия ще представят от „Топлофикация“ – Плевен ЕАД на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това съобщиха на пресконференция днес изпълнителният директор на дружеството инж. Иван Гетов и неговият заместник инж. Йордан Василев. Необходимостта от това искане е породена от промените в закона, според които ТЕЦ-овете ще трябва да предвиждат годишни квоти за производство, базирано на прогноза за метеорологичните условия. Според ръководителите на местното топлофикационно дружество това е почти невъзможно и има два възможни варианта, които при всички условия няма да са в полза на клиентите им. Единият вариант е надцененото производство, при който квотите стигат до 30 юни на следващата година, но приходите са по-ниски от разчетените. Във втория вариант дружеството е подценило производството и квотите не стигат до тази дата. В този случай ще се наложи да се преустанови комбинираното производство на електроенергия и в същото време приходите няма да достигат, за да се продължи производството на некомбинирана топлоенергия.

Все още има възможност за промяна на закона с помощта на наредби и именно на това ще разчитат директорите на ТЕЦ-ове в страната. Инж. Иван Гетов допълни, че възможният заместител на топлоенергията е отоплението на ток и на твърдо гориво. Електроразпределителната мрежа и сградните електрически инсталации, обаче, не са разчетени за режим на отопление с електроенергия. От друга страна се наблюдава и тенденция за увеличение на цените на тази услуга. Вариантът на твърдо гориво също не е много добър за нашия град. Според инж. Гетов това ще доведе до екологични последствия и повишаване на и без това високата степен на запрашеност и замърсеност на въздуха в Плевен.

Ръководството на дружеството е силно притеснено, че ако не бъдат предприети някакви мерки, „Топлофикация“ – Плевен ЕАД няма да може да предоставя същата качествена услуга на своите клиенти, което ще доведе до тяхното отказване от топлоенергията. В момента „Топлофикация“ – Плевен ЕАД е сред най-ефективните дружества в страната, но въвеждането на квотите ще наложи съкращаване на служители, влошаване на услугите и необратими загуби, смятат още от ръководството.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...