Акценти
Начало / Общество / Възможно е започналото снеготопене да повиши нивото на реките

Възможно е започналото снеготопене да повиши нивото на реките

пълноводна-река

През следващите 1-2 дни са възможни незначителни повишения на нивата на реките, вследствие на снеготопене, висока почвена влага, оттичане и незначителни валежи, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен.

В Дунавския басейн са възможни повишения в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес се очакват слаби превалявания в южните райони. Утре ще бъде почти без валежи. В сряда ще превалява дъжд в повечето места до 5 л/кв.м, в крайните югозападни райони от 10 до 15 л/кв.м.

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, предупреждават от Басейнова дирекция.

В Дунавски басейн нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до -14 см, като само на отделни пунктове се отчитат незначителни повишения.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...