Акценти
Начало / Крими / Задържаха трима плевенски роми, пребили влюбена двойка и блудствали с момичето

Задържаха трима плевенски роми, пребили влюбена двойка и блудствали с момичето

Иво Радев Николай Пачевски Йордан Каменов

„Задържане под стража” постанови Плевенският окръжен съд за трима роми, които на 19 юни тази година жестоко са пребили влюбена двойка младежи и блудствали с момичето. Това информираха на съвместна пресконференция Иво Радев, окръжен прокурор, инспектор Йордан Каменов, директор на ОД на МВР – Плевен, и наблюдаващият прокурор по случая Николай Пачевски.

Драмата се разиграва около 1 часа през нощта. Влюбената двойка, която е от плевенските села, била на разходка в Плевен. На връщане се отбили от пътя Плевен-Русе в лозята и започнали да си разменят ласки в колата. Трима пияни роми от плевенската махала Бала баир, пътуващи с лека кола, виждат младежите и спират. С необяснима агресия се опитват да извадят голите младежи от колата – чупят стъклата на автомобила им. Нанасят жесток побой на жертвите си – младежът, роден 1995 година, е изписан днес от лечебно заведение, в което е постъпил с комоцио и други травми. Момичето (родено 1990 г) също е пребито, като с него са извършени и блудствени действия от един от нападателите. Откраднати са мобилните телефони и парите на жертвите.

Двамата потърпевши като по чудо успяват да се измъкнат от нападателите и да потърсят помощ в първата ромска къща в лозята. За щастие хората ги спасяват и оказват отпор на пияните нападатели, които се опитват да разбият вратата. Собственикът на къщата незабавно подава сигнал на телефон 112. Полицаите се отзовават и залавят нападателите.

И тримата извършители са осъждани за тежки умишлени престъпления, затова прокуратурата предлага съдът за вземе най-тежките мерки за неотклонение спрямо тях. Христо П. е непълнолетен – след два месеца ще стане на 18 години, като по-думите на наблюдаващия прокурор той е бил най-жесток и агресивен. Осъждан е за кражби, грабежи и общоопасни престъпления – в момента дори е в изпитателния срок на едно от осъжданията, поясни Пачевски. Нападателите не са познавали жертвите и агресията им е немотивирана и необяснима, добави той. Още в началото на побоя и двамата потърпевши са предложили да дадат всичките си ценности, но това не е омилостивило нападателите, разказа Пачевски. Нено Х. е рецидивист, другият е Тодор М – и двамата са млади хора на 20 и 25 години.

Прокуратурата е повдигнала обвинения за грабеж, блудство и опит за проникване с взлом. Работи се и по версията за опит за отвличане на момичето от тримата извършители. Законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за рецидивиста наказанието ще е 5-15 години лишаване от свобода, поясни Пачевски.

За престъплението може да е имало скрита мотивация, каза Йордан Каменов. Същата нощ преди случката на телефон 112 е получен сигнал, че роми от плевенската махала Бала баир отиват с 3 коли в село Буковлък, за да се разправят с други роми. На място са изпратени патрули, които предотвратяват сблъсъка. Трите коли си тръгват обратно – една от тях е била на лицата, извършили престъплението по-късно, поясни Каменов.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...