Акценти
Начало / Общество / Шест месеца инициативи, посветени на 100 години от Балканската война

Шест месеца инициативи, посветени на 100 години от Балканската война

Шест сдружения и съюза в Плевен обединяват усилия в подготовката и реализацията на амбициозна и разнообразна програма за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война. Това са Сдружение “Артилерия – ген. Владимир Вазов”, Авиационно сдружение “Криле”, Сдружение “Сила за живот” и плевенските клонове на Национална асоциация “Сигурност”, Национален съюз “Безопасност и охрана” и Националното сдружение на клубовете на запасното войнство “За честта на пагона”.

Всички мероприятия са ориентирани главно към подрастващите. Организаторите са си поставили за цел да се повишат знанията на учениците за Балканската война, както и да се задълбочат родолюбивите чувства на обществото, издигане на по-високо ниво на националната гордост за недопускане прояви на национален нихилизъм.

Мероприятията започват на 5 октомври с тематична конференция “Оперативно изкуство и тактика на българската армия в Балканската война”, която е от 10.30 часа в салона на Военния клуб. Ще участват военнослужещи на кадрова военна служба, от запаса и резерва, както и ученици от плевенски училища.

В същия ден ще бъде даден и старта на конкурс за есе “Какво за мен е Родината България сега!”, обясни о.р.подп. Радослав Георгиев, председател на инициативния и организационен комитет за отбелязване на 100 год. от Балканската война. За да се включат повече тийнейджъри, до 27 септември във всички училища в Плевен ще бъдат поставени обяви за конкурса. Освен това, се очакват участници както от други градове в България, така и от българските общности в САЩ, Англия, Испания, Италия, Германия, Швейцария и Канада.

За 16 октомври пък е планирано началото на състезание – викторина, посветена на участието на българската армия в Балканската война. Представителите на различните учебни заведения в Плевен ще се надпреварват по знания в няколко кръга, финалният от които ще се проведе през януари 2013 год.

През месец ноември, според предварителната програма, е предвидена беседа за участието на народния лечител Петър Димков в Балканската война, като темата ще се обвърже с тази за природосъобразния начин на живот. Оказва се, че малко хора знаят, че Димков е бил офицер от българската армия. По време на беседата плевенските ученици ще могат да се срещнат и разговарят и с дъщерята на Петър Димков.

Сред останалите инициативи в програмата за отбелязване на 100 год. от Балканската война са щафетна обиколка на плевенските музеи, беседа за тиловото осигуряване на бойните действия по отношение на прехраната като тук е предвидена и кулинарна изложба. Турнир по тенис на маса за ученици пък ще е посветен на умелото водене на отбранителни бойни действия при Чаталджа. Мобилна изложба “Войните на България, отразени чрез филателията” ще гостува в Плевен през октомври и ноември, каза още Радослав Георгиев.

Специално жури ще определи през февруари кои ще са наградените от конкурса за есе, за първите три места се предвижда и награден фонд.

Заключителните мероприятия са предвидени за 11 март 2013 год. На тази дата ще бъдат отбелязани 100 години от превземането на Одрин и празника на Ракетните войски и артилерия, тогава ще е и церемонията по награждаване на първенците в отделните мероприятия, които ще се провеждат близо 6 месеца. Освен тържествен концерт, за 11 март догодина организаторите обещават да направят и тържествена вечерна проверка, на която освен че ще звучат военни маршове, ще има и заря.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...