Акценти
Начало / Култура / Живопис и скулптура показа в юбилейната си изложба Иван Атанасов

Живопис и скулптура показа в юбилейната си изложба Иван Атанасов

Изложба по повод 70-годишния си юбилей откри в галерия „Илия Бешков” плевенският скулптор Иван Атанасов. Изненадата за почитателите на творчеството му е, че в изложбата му преобладават живописни творби, на фона на които се открояват скулптурите му.

Предпочитам пейзажите, цветните, звучните, експресивни картини, но най-важното е да има хармония, сподели Иван Атанасов. Живописните му платна са вдъхновени от българските майстори Дечко Узунов и Цанко Лавренов. Заслуженото Атанасов отдава и на учителя си – Христо Бояджиев, който го насърчава да продължи да учи живопис. Но в трети курс на Великотърновския университет Иван Атанасов се прехвърля в класа по скулптура. Живопис може да прави всеки, скулптурата е друга работа, по-трудна, обяснява избора си Атанасов. Но през годините не изоставя четката. Дори търси живописни ефекти в скулптурата си, затова предпочита да работи със специална смола, която позволява това. В скулптурата любимата му тема са портретите. В изложбата са показани  портрети на колеги на художника – Дионисий Дончев, Наум Наумов, Даниел Мицев, Тома Трифоновски, Христо Бояджиев.  Интересни са, затова, обяснява Атанасов. Другото, което работи с удоволствие, е вечната тема за жената и майчинството.

В изложбата прави впечатление внушителната скулптура потртет на актьора Георги Парцалев, която е една от последните работи на Атанасов.

„Изложбата е събитие в моя живот, опитал съм се да направя равносметка на последните 10-15 години. Тя е стимул да продължавам да работя”, каза при откриването Иван Атанасов. От суеверие той каза само, че има започнати и скулптурни, и живописни творби, но ще говори за тях едва когато са готови, за да ги покаже на бял свят.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...