Акценти
Начало / Спорт / Модерното земеделие и бракониерството са основни проблеми на ловците

Модерното земеделие и бракониерството са основни проблеми на ловците

Зачестилите бракониерски прояви и модерното земеделие са основните проблеми, с които се сблъскват днес ловците в България, смята Йордан Каменов, председател на ловно-рибарско сдружение „Стрелец” – Гулянци. Преди години имаше райони, които гъмжаха от пътпъдъци, фазани и зайци, но през последните три-четири години много животни умират заради третиране на площите с препарати, посочи опитния ловец и допълни, че хора от неговата ловна дружинка често намират парализирани зайци. Обяснението на ветеринарните специалисти е, че причината е в третирането на житните блокове с препарати. От Съюза на ловците са поставили проблема пред  Министерството на земеделието и Изпълнителна агенция по горите и очакват решение.

Йордан Каменов е ловец от близо 20 години и приема това като гордост и призвание. Гордост заради ловните  трофеи, но призванието е свързано с непрекъснато полагане на грижи за дивеча – подхранване, охрана на района. За да има какво да ловуваме, трябва да полагаме грижа за дивеча, категоричен е Каменов и е доволен, че през последните години все повече млади хора идват в дружинките и с охота приемат и задълженията си.

Като председател на ловна дружинка Каменов смята, че причина за случилите се напоследък нещастни случаи не са резултат от прекалено либерален режим за получаване на ловен билет, а преди всичко са резултат от лоша дисциплина и организация в самата дружинка. „Когато  председателят на дружинката е сериозен и хората го слушат, спазват закона за носене на ловното оръжие, за неупотреба на алкохол преди, по време и след лова – когато се спазват тези правила и има дисциплина, мисля че няма да се стигне до нещастен случай”, убеден е Йордан Каменов.

Като всеки дългогодишен ловец Каменов има голям запас от любопитни истории. Сред тях е и за суеверието на стар колега, който се връщал, ако срещне съседката. „Беше решил, че не му върви, когато я види. Затова, ако я срещне на тръгване за лов, се връща вкъщи, съблича се и ляга отново при жена си. После пак става и тръгва на лов”, разказа Каменов. Той също има суеверие, макар и не толкова странно, но винаги тръгва на лов по един и същи маршрут. Като на изпит.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...