Акценти
Начало / Култура / Живописните експерименти на проф. Ивайло Мирчев в Арт център – Плевен

Живописните експерименти на проф. Ивайло Мирчев в Арт център – Плевен

Около 20 живописни платна и шест графики са включени в изложбата „Конферанс 7 – упражнения по живопис” на проф. Ивайло Мирчев, която беше открита снощи в Арт център – Плевен. Тя представя експериментите, които утвърденият вече творец, си позволява да прави. „Колкото повече остарявам, толкова повече експериментирам”, сподели той, като обясни, че в по-ранните си години е бил „по-константен и последователен”, докато сега може да си позволи да прави каквото иска. Затова и изложбата носи това име – конферанс се нарича обсъждането на готовата продукция на студентите в учебната практика, и това е седма поред негова изложба, освободена от последователността на младите му години.

„Преди бях по-смирен и монохромен, сега използвам повече бялото и черното и в организацията на картината има повече драматургичен патос”, каза проф. Мирчев.

Изложбата представи издателят Иван Гранитски, стар приятел на художника. „В тази серия упражнения  по живопис на Ивайло Мирчев виждаме една изключителна активност на автора през последните години да проникне в скритите параметри на формите, на материята, в играта на багрите и цветовете. Различен и полюсен в своите търсения, той показва серия пейзажи пасторални и лирични – дървета и морави вечер или призори, за да може да се види богатството на сенките и на светлините; закачливи творби  с общо заглавие „Цигански работи”, където виждаме умилителни каручки с кончета и едва загатнати силуети. До тях виждаме една друга част картини, които са иронични и направо гротекстни негови видения, отразяващи болката на човека, отчаянието, отчуждението в един изострен, оголен вариант. Това не са търсения само във формата, но предимно в съдържанието и затова тези негови поредни упражнения по живопис  развиват таланта на Ивайло”, каза Гранитски. Изложбата на проф. Ивайло Мирчев ще остане в Плевен до края на месец октомври. Присъстващите снощи на откриването имаха възможността да си вземат албум с избрани творби на проф. Мирчев – своеобразна ретроспекция на творчеството му. Албумът е на издателство „Захарий Стоянов”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...