Акценти
Начало / Здравеопазване / Жена роди здраво бебе, след бременност с мъртъв близнак

Жена роди здраво бебе, след бременност с мъртъв близнак

Днес от АГ клиниката в Плевен беше изписана 33-годишната Ивелина Иванова и синът й Божидар, който е първото бебе близнак в България родено здраво, въпреки че по време на бременността другият плод загива.

За интересния случай съобщиха днес от Клиничния институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета” в Плевен, където майката е заченала ин витро. Жената дойде при нас след 12 години неуспешни опити за забременяване и за щастие още след първата ин витро процедура се стигна до бременност с близнаци, обясни д-р Стефан Стефанов, извършил ин витро оплождането. В петия месец обаче единият близнак загива. Обикновено в такива случай бременността се прекъсва, но тъй като това беше много желана и изстрадана бременност, решихме да я запазим и така дадохме шанс на другия близнак да оцелее, разказа д-р Стефанов.

Преди това в София са били категорични, че бременността трябва да бъде прекъсната веднага.

В продължение на три месеца майката е на легло в АГ клиниката в Плевен под наблюдението на доц. д-р Светлозар Стойков. Когато ме прие, той каза, че ще  е моят личен лекар в продължение на 24 часа през оставащите месеци до раждането, с огромна благодарност към лекаря сподели щастливата майка.  Екипът на клиниката е нащрек за евентуални усложнения, причинени от мъртвия плод.

д-р Стефан Стефанов

За щастие през тези три месеца не се появиха признаци на инфекция или проблеми със съсирването на кръвта на майката, обясни д-р Стефанов. При най-малкия риск, лекарите са били готови да предизвикат раждане. По-късно се установило, че мъртвият плод е бил така разположен, че образувал „тапа”, възпрепятстваща проникването на инфекции към живия плод. По думите на д-р Стефанов по този начин  мъртвият близнак е защитил и запазил живия.

Благодарение на грижите на целия персонал – санитари, акушерки, лекари, успях да се справя с тази рискова бременност, да я износя и да родя здраво дете, сподели майката Ивелина при изписването им от болницата. Думи на благодарност тя отправи и към неонатолозите, които са се грижили за Божидар след раждането му.

Момченцето се ражда  на 17 юли със секцио в деветия месец, тежи 2 800 г и днес щастливите родители и новороденото отпътуваха за Сливен, където живеят. Майката Ивелина е медицинска сестра, а щастливият татко, който през цялото време не свали широката усмивка от лицето си, работи в строителна фирма. В Сливен ги очакваха с нетърпение бабата и дядото, за да видят внука си и да го обсипят с внимание и грижи.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

Един коментар

  1. Аз родих през 2008 година момиченце, което прекара цялата бременност с двете братчета, които загубихме в края на 14 г.с (или края на 4-я месец)Бях следена усилено, за да се предотврати инфекция. Извадиха ги при раждането заедно с плацентата.