Акценти
Начало / Политика / Елена Йончева: На хората им писна от грабежа в България

Елена Йончева: На хората им писна от грабежа в България

В Плевен съм, за да открием Белене. Това нямаше да бъде шега, защото 2019 г. Белене трябваше да заработи, ако не беше вредното за България правителството на Борисов, което 10 години управлява страната. Това каза днес пред журналисти в Плевен депутатът от БСП Елена Йончева, която води в номинациите на Левицата за листата за Европейския парламент.

Тя беше категорична, че ако изграждането на АЕЦ Белене беше стартирало, нямаше да се говори за увеличение на електроенергията в страната. Още преди 10 години казахме, че ако не бъде изградена АЕЦ Белене, България ще бъде енергийно зависима, припомни Йончева и допълни, че в момента шалтерът и кранчето на българската енергетика се държат от Анкара.

 

По актуалната тема за аферата с апартаментите на водещи политици от ГЕРБ,  Йончева коментира, че тя показва модела на управление в България. „Това не е афера за апартаментите, това е схемата, по която се управлява България”, заяви тя. По думите й, големият проблем всъщност е как в България се гласуват лобистки закони, имайки предвид промените в Закона за устройство на територията, наречен от БСП Златен лобистки закон, който дава възможност на една българска фирма да реализира проекти.

Елена Йончева изрази съмнение, че Комисията за противодействие на корупцията, която се е самосезирала по случая с апартаментите, може да направи обективно разследване, след като е назначена по предложение на ГЕРБ и Цветан Цветанов.

Йончева благодари на всички, които са й гласували доверие в аванс, номинирайки я за водач на листата на БСП за Европейския парламент. „На хората вече им е писнало не просто от корупцията, а от грабежа в България, каза тя и цитира последния доклад на ЕК, в който е посочено, че 2/3 от сигналите за видни български политици не се разследват.   „Всички  ние се надяваме, че ще намерим механизма този грабеж да бъде спрян”, заяви Йончева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...