Акценти
Начало / Икономика / Експерти препоръчват топломерите с дистанционен отчет – средно 160-170 лева на жилище ще струва подмяната

Експерти препоръчват топломерите с дистанционен отчет – средно 160-170 лева на жилище ще струва подмяната

До края на тази година повечето от абонатите на „Топлофикация Плевен” ще трябва да подменят старите си уреди задялово разпределение, тъй като изтича животът на батериите им. Съветът на експертите е при подмяната да се предпочитат уреди, които позволяват дистанционен отчет. Предимствата на по-модерните уреди е, че пестят време и неудобството на клиентите да осигуряват достъп за отчет всеки месец. Освен това високо надеждната система за дистанционно отчитане намалява възможността от човешка грешка при въвеждане данните от топломера или индивидуалния разпределител, позволява изготвянето на ежемесечни фактури с реално потребление и разкриване на кражби на топлинна енергия. Друга съществена подробност, която е добре да се знае, че уредите с дистанционно отчитане са без вредно облъчване.

Тъй като тази година се очаква масова вълна на подмяна на уредите за дялово разпределение, топлинните счетоводители съветват абонатите на „Топлофикация Плевен” да проведат навреме Общи събрания на входовете, за да се вземе решение с какъв вид ще бъдат подменени старите уреди. Според изчисления на експерти средно между 160-170 лева на апартамент ще струва подмяната на уредите. Като някои от фирмите за дялово разпределение са запазили непроменена цената от преди 10 г. дори и за новата технология.

Ако бъдат предпочетени уредите с радиоотчитане, с нови трябва да бъдат подменени и водомерите за топла вода, които също позволяват радиоотчитане.

Добре е абонатите да знаят, че, ако не подменят уредите с изтекъл срок с нови, първата година сметките им за парно ще бъдат определяни на база на миналогодишните показания, а през втората година ще им се начисляват сметки на пълна мощност.

Днес от фирма „Иста България”  демонстрираха пред журналисти новата технология за дистанционен отчет на уредите за дялово разпределение в Плевен. Без да влизат дори във входа на блока на улица „Брацигово” 27 и без да безпокоят клиентите си служителите демонстрираха как бързо, при максимална защита на данните и максимален комфорт за потребителите могат да се отчетат всички 55 броя уреди с радиоотчитане – 15 апартаментни топломера, 19 водомера за топла вода и 21 водомера за студента вода. „Новите технологии за дистанционен отчет са бъдещето при изготвяне на сметките за парно у нас и с оглед на готвените изменения в Директивата на Европейския съюз за измерването и разпределението на енергия, и заради очакваните законодателни промени в България”, коментира Ася Ангелова, управител на фирмата.

Според статистиката 96% от всички топлофицирани жилища в страната имат индивидуални топлинни разпределители и термостатни вентили. Въвеждането на дяловото разпределение  е довело до спестени 2 милиона мегаватчаса топлинна енергия годишно.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...