Акценти
Начало / Общество / Екопътека в Реселец ще се изгради за близо 1 млн. лева

Екопътека в Реселец ще се изгради за близо 1 млн. лева

Днес в местността Баража в село  Реселец депутатът от ГЕРБ инж. Пламен Тачев и кметът на Червен Бряг Павлин Фильовски направиха първата копка на екопътека, която ще се изгради по проект на ОП „Регионално развитие”.

Проектът „Развитие на туристическа атракция „Тектонски гребен Калето” е разработен от Община Червен бряг и е на стойност 935 000 лв.

В рамките на проекта е предвидено изграждане на малко над един километър алея, свързваща природните забележителности Калето и Реселешки кукли. По протежението на екопътеката ще бъдат изградени шест беседки и два дървени навеса, предвидени са маси и пейки за пикник, ще бъдат монтирани и четири еко тоалетни. Над река Ръчене ще има два нови пешеходни моста. Изгледната площадка на Калето ще бъде обезопасена с усилен парапет. Цялата пътека ще бъде осветена от 33 осветителни тела.

По проект е предвидено още създаване на Туристически информационен център в читалището в село Реселец. Предвижда се също и купуване на техника за виртуална разходка по екопътеката. Атракцията ще бъде популяризирана чрез специално създадена интернет страница, чрез рекламни брошури и клип. Предвидени са също средства за обучение на трима експерти в областта на туризма, които ще работят в Туристическия информационен център.

Природните забележителности в село Реселец са включени и в новия туристически продукт, създаден по проект „Засилване на трансграничното сътрудничество в сферата на туризма и насърчаване на по-нататъшното развитие на общи туристически продукти в областите Плевен и Долж”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013. Чрез широка информационна кампания те ще бъдат популяризирани в двете страни.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...