Акценти
Начало / Образование / Екип на ДГ „Еделвайс” – Плевен обогати опит на курс в Тенерифе

Екип на ДГ „Еделвайс” – Плевен обогати опит на курс в Тенерифе

Детска градина „Еделвайс“ – Плевен, от месец юни 2020 год. работи по проект съфинансиран по програма Еразъм +. Проектът „На предучилищна възраст в детската градина -основа за съвременно образование” с регистрационен номер 2020-1-BG01-KA101-078515 включва цели и дейности за постигането им, приоритетно насочени към педагогическите специалисти и децата  в детската градина .

В изпълнение на проекта  част от екипа на  ДГ „Еделвайс“ – П.Фуренеса -директор, В.Атанасова-главен учител, К.Бориславова-старши учител и Б.Йоновска-психолог,участва в структуриран курс, организиран от Europass Teacher Academy. Europass Teacher Academy  е  най-големият европейски доставчик на курсове за обучение на учители , особено за учители, участващи в проекти по Еразъм+ .  Курсовете насърчават професионални връзки между преподаватели с различен опит,  сътрудничеството  и ползотворния  обмен.

 Благодарение на практическия, съвместен характер на  курсовете, участниците имат много възможности за създаване на нови контакти и приятели, започване  на нови проекти и приятелства през целия живот.

 Курсовете са насочени към иновации, благополучие, изкуства и подобрена учебна среда с постоянен фокус върху уменията на 21-ви век. Днешните преподаватели са изправени пред безпрецедентни предизвикателства, както и невероятни възможности, а  курсовете помагат да ги поддържат актуални, адаптивни и мотивирани.

Курсът В испанския град Тенерифе се проведе от 11 до 16 октомври 2021г. Неговото мото е „Стига теория, да играем! Забавни игри за развитие на цялото дете”. Концепцията на курса, изградена  от Стефано Скоти се фокусира върху играта, която е водеща дейност за децата от предучилищна възраст. Играта понякога се счита за неструктурирана, безцелна дейност, запазена за деца и тийнейджъри, но всъщност има важна образователна стойност. В игрите участниците се проектират във външни дейности, които могат да бъдат използвани, за да ги накарат да рефлектират върху себе си и да увеличат самосъзнанието си. Те трябва да общуват и да си сътрудничат с другите, което допринася за тяхната емоционална и социална интелигентност. Те могат да се изразяват творчески, като същевременно зачитат споделените правила, увеличавайки способността си да се концентрират и саморегулират поведението си.

Резултатите от участието в курса са свързани с използване на  игри в детската група, за да се подобрят способностите на децата  за себеизразяване и да се насърчи тяхното лично (т.е. когнитивно, емоционално и социално) развитие. Освен това помага за създаване на по-сплотена група, като по този начин се  подобрява качеството както на обучението, така и на  опита на  учителите. В концепцията на курса са залегнали по-различни практики от широко използваните в  нашите детски  градини игри.

Участниците в курса подобриха и обогатиха компетенциите си по отношение на: Проектиране и контролиране на игрови дейности; Представяне на  свиренето като изразителен инструмент, който засилва спонтанното творчество; Използване на  игри, за да се стимулират способностите на децата за себеизразяване и самосъзнание; Разрешаване на конфликти и насърчаване на  сътрудничеството в детската група; Управляване  и намаляване неравенствата чрез игра; Насърчаване на  социалния и междукултурен обмен между децата.

Ефективното провеждане на курса се дължи на професионализма и обаянието на треньора Веерле Поннет. както и на предоставената база от Езиков център в Санта Крус.

Освен участието в структурирания курс участниците в мобилността имаха възможност да изживеят много приятни емоции в организираните допълнителни дейности. Красотата, екзотиката и историята на най-големия от Канарските острови- Тенерифе, бе споделена по време на разходките в столицата Санта Крус де Тенерифе, градовете Ла Лагуна и Пуерто де ла Крус.  Вълнуваща е екскурзията  до третия по големина в света вулкан  Тейде –  най- известната природна забележителност на Тенерифе. Той се намира в национален парк Лас Канядас –  природен феномен, който е част от списъка на ЮНЕСКО от 2007 година.  Незабравимо е посещението на Лоро Парк – най-известното място на Тенерифе. В парка се срещат екзотични видове птици и животни, живеещи в естествена за тях среда. В Лоро парк всяка минута е вълнуваща – екзотична и богата на цветове и форми растителност, десетки видове птици, говорещи папагали Ара,  стотици пингвини, приютени в един от най-големите изкуствени айсберги,  морски лъвове,  безброй риби и обитатели на океана, шоу на делфини и косатки.

Опитът и преживяванията от проведената мобилност съдейства за осъвременяване подходите и методите на работа  на педагогическия екип с децата от ДГ“Еделвайс“, споделят участниците в курса в Тенерифе.

 

 

 

 

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...