Акценти
Начало / Икономика / Нови 14 електробуса стават част от градския транспорт на Плевен

Нови 14 електробуса стават част от градския транспорт на Плевен

Нови 14 електробуса предстои да станат част от градския транспорт на Плевен. Машините бяха представени официално днес на церемония в Тролейбусното депо в града, намиращо се в жк „Дружба”.  Електробусите и зарядните станции за тях бяха доставени предсрочно по проект, който се реализира от Община Плевен в партньорство с общинското дружество „Тролейбусен транспорт”.

На официалната церемония по доставката на 14-те нови електрически автобуса присъстваха кметът Георг Спартански и представители на общинското ръководство,  председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, Мирослав Илиев – ръководител на проекта и екипа, работил по реализацията му, инж. Ангел Несторов – управител на общинското дружество „Тролейбусен транспорт”, представител на фирмата изпълнител в лицето на Антон Дончев – международен директор на „Българска автомобилна индустрия“, експерти от общинска администрация, медии. Церемонията започна с водосвет, отслужен от отец Антон Търнев от плевенския храм „Св. Николай“.

„Успешното изпълнение на този проект е резултат от обединените усилия на всички участници в него“, посочи Георг Спартански. Той отбеляза, че електробусите са закупени с европейски средства, така както на два пъти в Плевен бяха доставени и 54 нови тролейбуса и влекачи за тях, изградено бе тролейбусно депо и подменена контактната мрежа. По този начин Плевен на практика вече разполага с близо 70 нови машини и общинската фирма „Тролейбусен транспорт“ е със 100 процента подменен машинен парк. Новите електробуси са напълно климатизирани, разполагат с 32 седящи и 27 правостоящи места, с обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен от механична рампа и система за накланяне. Зареждането на батериите, чиято гаранция от производителя е 8 години, ще става през нощта,  като едно зареждане ще гарантира две работни смени, или около 300 км пробег. В момента върви монтаж на зарядните станции за електробусите – 6 на новото тролейбусно депо, а останалите – на терена на старото.

След решение на Общинския съвет електробусите ще обслужват както съществуващи, така и нови линии в областния център.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...