Начало / Здравеопазване / Екипът на проф. Горчев даде шанс на трета жена с рак да има собствено дете

Екипът на проф. Горчев даде шанс на трета жена с рак да има собствено дете

34-годишна пациентка от Пловдив е третата жена оперира успешно от екипа на проф. Григор Горчев с роботизираната система „Да Винчи” от рак на маточната шийка със съхраняване на детеродните й функции. Операцията е извършена на 17 декември  в Клиниката по онкогинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, а на 21 декември пациентката ще бъде изписана, съобщи днес на пресконференция ръководителят  на екипа проф. Григор Горчев.

В  Клиниката по онкогинекология в Плевен работят по международна програма за роботизирана хирургия, като основната насоченост на екипа на проф. Горчев е към операции, при които се съхраняват детеродните функции на жените.

Преди две години  проф. д-р Григор Горчев извърши първата в Източна Европа роботизирана операция на пациентка с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции. През  месец август 2012 г. след процедура по ин витро оплождане, тази пациентка стана щастлива майка на здраво дете и влизе в историята на клиничната практика с първата успешно реализирана бременност след подобен тип интервенция в света.

За същата процедура се подготвя и втората пациентка на проф. Горчев – 36-годишна жена от Варна, която беше оперирана през юни тази година.

За период от две години ректорът на плевенския Медицински университет посещава като лектор редица европейски и световни форуми, за да сподели опита на своя екип в роботизираната гинекологична хирургия и да опише тези уникални за медицинската практика случаи.

А през януари следващата година за случаите ще бъде съобщено в специализирани научни списания в САЩ, като публикацията ще бъде съвместна с доц. Емилияна Конова, в чийто център беше извършена ин витро процедурата на първата пациентка – Мария. Тя продължава да е и единствената жена в света родила след операция от рак на маточната шийка  с робот „Да Винчи“.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...