Акценти
Начало / Общество / Община Плевен вече е член на Асоциацията на Дунавските общини

Община Плевен вече е член на Асоциацията на Дунавските общини

Община Плевен е приета за редовен член на Асоциацията на Дунавските общини. Това стана факт на днешното заседание на Управителния съвет на организацията, който се проведе в Плевен. Така нашата община стана 36-та поред, приета за член на АДО. С включването на Община Плевен, която е водеща в Северна България, рязко се увеличава влиянието и авторитетът на Асоциацията, заяви кметът на Русе – Пламен Стоилов, който е председател на АДО.

Стоилов  подчерта, че през следващия програмен период 2014-2020 г. има всички индикации, че ЕС ще отдели значителни средства за развитие на регионите по транспортен коридор 7, който е по поречието на река Дунав. Това означава, че АДО, като едно от най-големите регионални сдружение, ще има възможност да кандидатства с готовите идейни проекти за усвояване на европейски средства. Усилията ни са основно насочени към разработването и реализирането на проекти, които имат видим ефект върху развитието на общините, заяви Стоилов, като подчерта, че ще се цели подобряване на инфраструктурата и подобряване живота на хората в крайдунавските общини. За постигане на това ще се залага на развитието на туризма, като се отдаде заслуженото на Плевен и Русе, които досега са заобикаляни от туристическите потоци.

Председателят на АДО беше категоричен, че при добра координация между администрациите и със загърбване на всякакви политически пристрастия  може да се постигне най-важната цел –  Северозападна България да се развива с темповете, с които се развиват останалите региони в страната.  А това е много важно, за да спрат хората да се изселват от тези региони, изтъкна Стоилов.

Надявам се, че с членството си в АДО ще съдействаме за реализиране на европроекти, които касаят цяла Северна България и се отнасят до развитието не само на инфраструктурата и туризма, но и до развитието на  трансграничното сътрудничество с всички държави по поречието на Дунав, допълни кметът проф. Димитър Стойков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...