Начало / Крими / ВТАС потвърди мярката „задържане под стража“ за плевенчанката, хваната да шофира с близо 4 промила алкохол  

ВТАС потвърди мярката „задържане под стража“ за плевенчанката, хваната да шофира с близо 4 промила алкохол  

Състав на Апелативен съд – Велико Търново потвърди днес определение на Окръжен съд – Плевен, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за  Г. Е. Н. (жена, р. 1993 г. от гр. Плевен).

Същата е с повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура – Плевен за причиняване на значителни имуществени вреди при ПТП в условията на продължавано престъпление, шофиране в нетрезво състояние с над 1,2 промила алкохол в кръвта и противозаконно отнемане на МПС  (престъпления по чл.342, ал.3, буква „а“, във връзка с ал.1, във връзка с чл.26, ал.1 от НК, чл.343б, ал.1 от НК, чл.346, ал.2, т.1, т.2 и т.3 във връзка с ал.1, във връзка с чл.195, ал.1, т.4 от НК).

Защитникът на обвиняемата е обжалвал определението на Окръжен съд – Плевен с мотива, че не е налице първата кумулативна предпоставка по чл. 63 ал. 1 от НПК, тъй като събраните по делото доказателства не обосновавали извода на първоинстанционния съд относно авторството на деянията. С жалбата се иска замяна на мярката за неотклонение с по-лека такава.

Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира жалбата за неоснователна, като сочи в мотивите си, че макар разследването да е в начален етап, към настоящия момент са събрани  достатъчно доказателства, за да може да се направи обосновано предположение относно авторството на деянията. Според въззивния съд, правилно ОС-Плевен е приел, че е налице и другата предпоставка по чл. 63 ал.1 от НПК – реална опасност обвиняемата да се укрие или да извърши престъпление. Според въззивната инстанция това не може да бъде предотвратено с по-лека мярка.

Определението на ВТАС е окончателно.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...