Акценти
Начало / ЕВРО 2016 / ЕВРО 2016: Група F – Подобаващо завръщане на Унгария в елита

ЕВРО 2016: Група F – Подобаващо завръщане на Унгария в елита

Унгария победи Австрия с 2:0. Това се случи точно 30 години и 5 дни след последното им участие на голям футболен форум. На 9 юни 1986 година Франция разби „маджарите“ с 3:0 по време на 13-ото световно първенство в далечно Мексико. Онзи мач се оказа последен в престижен турнир за унгарците. Началото на кошмара тогава постави СССР с разгромното 6:0. В следващите три десетилетия „чардаша“ се луташе в небитието и едва преди половин година стана ясно, че е намерил верния път, класирайки се за настоящото европейско първенство. Именно тази констатация е най-значимото нещо за настоящия им отбор. Иначе мачът с австрийците бе на средно ниво. Подобно на всеки тим, който не се отличава с кой знае какви достойнства унгарците заложиха на тотално себераздаване. Немският селекционер намери вярната формула за успешно противодействие на хаотичния съперник – отборът му търпеливо и продължително разиграваше топката, като по този начин изнервяше противника и го принуждаваше да бърза и греши.

Неясно защо „Вундертима“ /название на легендарния тим на Австрия от 30-те години на миналия век/ предварително бе определен като фаворит в мача. Последното им запомнящо се участие бе на световното в Испания през 1982 г. От бърз поглед към настоящия им състав пък се вижда само един класен футболист – Давид Алаба от немския гранд Байерн /Мюнхен/. Австрийците продължиха линията на посредственост и в двубоя с Унгария. Безадресното им лутане по терена помогна на поредния съперник да натрупа престиж на гърба им.

След 1:1 настроенията у Португалия и Исландия бяха на двете крайности. Фаворизираните „иберийци“ за пореден път през последните години показаха, че изпитват трудности. Кристиано Роналдо респектира, но къде са останалите. Северняците пък направиха това, което се очаква от всеки дебютант – тотално себераздаване. Първо обаче успяха да преодолеят огромното напрежение, което постави основата за силното им представяне.

Снимка: trafficnews.bg

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...