Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Пламен Цеков: Чрез договаряне с касата ще се опитаме да намалим цените на медикаментите

Д-р Пламен Цеков: Чрез договаряне с касата ще се опитаме да намалим цените на медикаментите

Ще се опитаме чрез договаряне с касата да постигнем нови цени на медикаментите, които да са по-ниски от т.нар. референтна стойност. Това съобщи пред журналисти управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, който присъства на първата копка на екопътека в село Реселец. Той не се ангажира с прогноза колко ще поевтинеят медикаментите, но подчерта, че основната цел на всички мерки е не само да се намалят  цените на лекарствата, а и да се покаже механизмът на формиране на цените. „Защото всички трябва да сме наясно, че  лекарствата имат определена цена, под която никой няма да ни ги продава. Целта на договарянето е именно да се види до каква степен производителите могат да дадат отстъпка от цената на даден медикамент и да бъде намерена границата, чрез която все пак ще задържим тези производители. Защото има и такъв момент – ние да искаме още и още сваляне на цените, което те да не могат да си позволят. Тогава просто ще напуснат пазара”, обясни д-р Цеков.

Той припомни, че при първото договаряне, което е било за медикаментите за онкоболни, стартовият праг на отстъпката е бил 5% . В последствие се е стигнало до много широк диапазон на отстъпка, която за някои медикаменти е достигнала дори до 80%. „Но има и медикаменти, за които нямаше и “сантиметър” отстъпка, защото са оригинални препарати, единствени в групата си и няма механизъм, по който да накараме производителя да намали цената”, изтъкна директорът на НЗОК.  Но въпреки това повечето фирми, включително производители на оригинални препарати, са дали отстъпка от 2-3%. „Това е израз на воля за сближаване на позициите  и в тежката икономическа ситуация да бъде намерен баланс между интереса на производителите на медикаменти и на обществото”, каза д-р Цеков.

Той отрече да има проблем при осигуряването на средства за хемодиализа.” Всичко, което е било необходимо за хемодиализа, е осигурено като финансов ресурс и средствата са изплатени. Няма проблеми в тази област”, категоричен беше той..

Що се отнася до евентуални фалити на болници д-р Цеков изтъкна, че  ако има фалити на общински болници, то те няма да са от недофинансиране от НЗОК.  „Няма такива драстични случаи в страната, в които касата да е спряла финансиране на дадена болница, за да бъде доведена до състояние да не може да работи”, обясни д-р Пламен Цеков.

Той подчерта, че НЗОК има балансиран бюджет, без преразход по отделни пера. Обичайно в началото на годината има известно завишаване на разходите за дентална помощ, което ще бъде балансирано в средата и към края на годината. „Минимален преразход за момента имаме и в лекарствата за домашно лечение, но то е обяснимо – само през миналата година са влезли над 300 нови медикамента, увеличили са се и пациентите, които употребяват медикаменти – с над 150 000 души за тази година. Затова е нормално да имаме лек преразход. Надявам се с договарянето на новите цени, наесен да можем да влезем в бюджетната рамка, за да не приключим годината на минус”, коментира шефът на Националната здравна каса.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...