Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Камен Генов, ендокринолог в МБАЛ „Авис Медика“: Препоръчително е веднъж годишно да се изследва костната плътност

Д-р Камен Генов, ендокринолог в МБАЛ „Авис Медика“: Препоръчително е веднъж годишно да се изследва костната плътност

Д-р Камен Генов е роден през 1969 г. Завършил е медицина във ВМИ – Плевен. Има придобита специалност по вътрешни болести, по ендокринология и болести на обмяната. Работил е като асистент и по-късно старши асистент към Клиника по Вътрешни болести на УМБАЛ Плевен. От юни 2010 г. е лекар – ендокринолог в МБАЛ „АВИС МЕДИКА” – Плевен. Д-р Камен Генов е член на Българското дружество по Ендокринология и на ADA.

Професионалният му интерес е насочен към репродуктивна ендокринология, андрология, остеопороза, а също захарен диабет, затлъстяване и болести на обмяната.

Д-р Генов, какво заболяване е остеопорозата?

– Остеоартрозата е заболяване на скелета, при което костите губят от своята плътност. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания – особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до 6 месеца поради принудителното обездвижване. Голяма част от останалите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.Това е едно от най-често срещаните заболявания – засяга всяка трета жена над 50 г. На практика повече от 60 – 70% от хората над 50 години имат някаква проява на това заболяване. Поради голямата си разпространеност остеопорозата е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място.

–  Как протича заболяването?

–  В ранните стадии костната загуба обикновено няма външна изява и изразени симптоми, за това се препоръчва хората да се изследват преди да са се появили някакви белези на болестта.

Остеопенията е подобно състояние на намалена костна плътност, но не толкова тежка като остеопорозата. При нелечение на това състояние остеопенията се превръща в остеопороза.

С напредването на процеса могат да се появят болки в гърба, загуба на височина, приведена поза, счупване на шийката на бедрената кост, прешлени, китки или други кости.

– Как се поставя диагнозата остеопороза?

– Единственият точен начин за поставяне на диагноза е черз изследване с остеодензитометър. Процедурата е бърза, проста и веднага отчита резултата. Тя позволява да бъде измерена костната плътност и точно да се проследяват промените с течение на времето.

В ДКЦ „Авис Медика“ в Плевен се намира единственият в Източна Европа апарат „IDexa“ за изследване на костната плътност. С него на практика много рано и много точно може да се улови остеопорозата и  прецизно да се дефинира степента й и кои зони от организма са засегнати.

–  Кои са най-застрашени от остеопороза?

–  На първо място са жени след менопауза и жени над 50 и мъже над 65 г. С повишен риск за остеопороза са  пушачите, лица, лоупотребяващи с алкохол;  лица с наследствена обремененост; лица с една и повече фрактури при минимална травма и/или с намалена костна минерална плътност; обездвижени лица.

Без значение дали разпознавате себе си като част от рискова група или не, най-сигурният начин да разберете в какво състояние са костите ви е да се изследвате.

– Колко често е нужно да се измерва костната плътност?

– Тъй като костната плътност се променя бавно, препоръчително е изследвания да се правят веднъж годишно

–  Можем ли да се предпазим от появата на остеопорозата?

– Има неща, които човек може да направи, за да се предпази. До двадесет и петатата си годишнина човек натрупва костна маса. След навършване на 30-годишна възраст започваме да губим по малко от костната плътност. Нормалното износване води до постепенно отслабване на костите, но ако те са били слаби и в по-ранен етап, поради лоши хранителни навици, по-малко физически упражнения или прекалени натоварвания, може да станете жертва на остеопенията когато достигнете 40-годишна възраст, а при не изследване в по-късен етап и на остеопорозата. Важни са хранителните и двигателните навици на човек във възрастта до 25 г., както и достатъчния прием на витамин Д.

–  А лечима ли е остеопорозата?

– Лечимостта на това заболяване зависи в кой етап е открито.  Дори и да не е напълно лечимо, с покачването и подобряването на костната плътност чрез диети и медикаменти, намалява риска от счупвания и инвалидизиране.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

3 коментари

  1. Анелия Димитрова

    Един наистина добър лекар! Браво на Авис медика, че са успели да привлекат един от най-добрите лекари в града!

    • Gergana Hristova

      I az sam mu pacientka! Poseshtavam go v Avisa. Edin istinski covek! Blagodarna sam mu za otnoshenieto i lechenieto!

  2. Д-р Генов ме спаси от мъките! Благодарен съм му за всичко! Дано Авис медика го задържат, защото освен, че е добър лекар е истински човек!