Акценти
Начало / Култура / Ще запази ли Плевен филхармонията си, това е въпросът

Ще запази ли Плевен филхармонията си, това е въпросът

След  решението на Консултативния съвет по култура филхармонията, общинският хор и духовият оркестър да бъдат обединени в културна организация със смесено участие – държавно и общинско, отношенията вътре в която да се уреждат с учредителен акт, напрежението в трите културни институции е голямо. Днес то намери израз в пресконференция, в която се сблъскаха остро позициите на двете страни – на представителите на Консултативния съвет по култура и на ръководителите и членовете на засегнатите от решението културни институти.

Непредсказуеми може да са последствията от това предложение, заяви директорът на Плевенската филхармония  Евлоги Илиев. Той изтъкна, че няма друг случай в страната да се обединяват държавни с общински институции. Това от правна гледна точка е несъстоятелно и по тази причина силно притеснително за бъдещето не само на филхармонията,а и на общинския хор и на духовия оркестър, заяви Илиев.

Трябва да запазим културните си институти и не бива да допуснем да се случи подобна  катастрофа, като тази през 1994 г., когато беше закрита операта в Плевен, апелира Евлоги Илиев.

Най-добър вариант за бъдещето на Плевенската филхармония, според директора й, е преподписване на съществуващия договор между Община Плевен и Министерството на културата и изпълнение на записаното в него, а именно – Общината да превежда на транзитна сметка на филхармонията предвидената по договор сума за финансиране на културния институт. По този начин 28-те бройки, които в момента са на щат към Общината, ще бъдат върнати под шапката на Министерството на културата и Плевенската филхармония ще се запази.

Анелия Дечева, диригент на Общински хор „Гена Димитрова”  изрази позиция, че за хора би било добре от музикантска гледна точка да е под една шапка с филхармонията, но при условие, че бъде запазена нейната цялост. И ако Министерството на културата разреши това обединение, допълни Дечева.

Всъщност в това е и основният въпрос. От обясненията на зам.-кмета Стефан Петков, който е председател на Консултативния съвет по култура, стана ясно, че не са водени разговори с културното министерство за участие в съвместната културна организация. Както не е мислено как ще се казва тя. Петков обясни, че, ако се стигне до учредяване на организацията,  ще бъде обявен конкурс  за неин ръководител. Тъй като бурно бяха изказани съмнения, че кандидат за поста ще е Ивайло Атанасов, дългогодишен директор на филхармонията, самият Атанасов заяви категорично, че няма да се кандидатира.

Другото категорично заявено по време на пресконференцията беше, че ще се запазят всички щатни бройки  и в трите културни института, както и отпускания за тях бюджет от Общината. Но за какъв срок, не бе обявено. Целта на това обединение е да се подобри контролът върху средствата, които Общината дава за тези културни институти, обясни Петков.

Ако Министерството на културата не приеме предложения вариант, ще се търси друго решение на въпроса, стана ясно. Какво може да бъде то – това не стана ясно.

На заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 29 ноември, кметът ще внесе предложението за създаване на културна организация със смесено участие между държавата и Община Плевен. Предложението е съветниците да дадат предварително съгласие за създаването на тази културна организация, като възлагат на кмета да изготви проект на учредителен акт на новата културна организация и да го представи за съгласуване в Министерството на културата в 3-месечен срок. Едва тогава самият учредителен акт ще бъде внесен за одобрение от Общинския съвет.

При това положение обединението на Плевенска филхармония, Общински хор и Духов оркестър е в ръцете на съветниците.

Нека не разсипваме малкото, което е останало от културата в Плевен, призоваха членове на засегнатите културни институти, защото въпросът не е в щатните бройки, а в бъдещето на този град и на децата ни. Преди и след пресконференцията те на групички обсъждаха бъдещето си. Също така недоволстваха, защо обявената от тях пресконференция в зала „Ката Попова“ беше преместена в Общината.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...