Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Даниела Дариткова: Нужен е експертен, обществен и политически консенсус за дългосрочните цели на здравната реформа

Д-р Даниела Дариткова: Нужен е експертен, обществен и политически консенсус за дългосрочните цели на здравната реформа

IMG_8081д-р Дариткова

Целите в здравеопазването са дългосрочни, затова е много важно реформата в тази сфера да бъде консенсусно обсъдена –  да се постигне експертен, обществен, а защо не и политически консенсус, това каза днес в Плевен  д-р Даниела Дариткова, председател на Постоянната комисия по здравеопазване, която участва в работна среща на тема „Законодателството в сферата на здравеопазването”.

Д-р Дариткова подчерта, че целта на реформата е да имаме максимално достъпно, прозрачно и качествено  здравеопазване за всеки гражданин. че е важно да бъдат очертани стъпките, които ще са устойчиви през следващите години и ще се следват от всички идващи правителства. Затова, когато правим промените, искаме  да чуем максимален брой мнения, допълни д-р Дариткова.

Тя посочи, че предстоят да се правят предложения между първо и второ четене на промените в Закона за общественото осигуряване. Окончателната му визия ще бъде представена в края на месец април. На следващ етап ще се промени и Законът за лечебните заведения. Дългосрочните цели като показатели на обществено здраве, които  трябва да постигнем до 2020 г. са очертани в концепция, приета от Министерски съвет през месец февруари. Тези цели основно касаят  обективни показатели – понижение на детската смъртност до средноевропейските критерии, понижение на заболеваемостта, инвалидизацията и  подобрение на показателите по различни заболявания.

За да бъдат постигнати целите, се налага в ускорен порядък да се гласуват промените в Народното събрание, допълни председателят на Народното събрание Цецка Цачева, по чиято инициатива се провежда срещата в Плевен. Тя изрази надежда, че от мненията, които ще се чуят по време на срещата, ще  произтекат предложения между първо и второ гласуване  по Закона за здравното осигуряване.

На срещата присъства областният управител Ралица Добрева, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, народният представител Владислав Николов.  Участваха лекари от област Плевен.

По-късно д-р Дариткова  ще се срещне с представители на пациентски организации, асоциации и граждани в зала „Гена Димитрова” в Плевен.

IMG_8090среща Плевен лекари

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...