Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни очни прегледи на деца включва най-новата инициатива на Лайънс Клуб – Плевен

Безплатни очни прегледи на деца включва най-новата инициатива на Лайънс Клуб – Плевен

Лайънс Клуб – Плевен

Очни прегледи на деца от детските градини планират да проведат от Лайънс Клуб – Плевен. Това беше обявено на пресконференция в клуба на БТА от Лилян Батолски – президент на Клуба в града ни, Анастас Балабанов – Зонален ръководител за Зона Северозапад, Янислав Илиев и Галин Найденов – бъдещи президенти на структурата. Вече са събрани пари за закупуването последно поколение скринингов апарат за очни болести, който е мобилен и така ще даде възможност да бъдат прегледани повече деца. Тази модерна апаратура може да засече 6 различни очни болести от разстояние един метър, които иначе трудно биха били забелязани без преглед. Идеята на представителите на Лайънс Клуб – Плевен е прегледите да се провеждат в групите на 5 и 6-годишните деца в детската градина, на които им предстои да бъдат ученици. Ръководството на местната структура дори посочи случай от Варна, където вече се използва подобна апаратура, в който е открито очно заболяване на едно детенце, благодарение на тази инициатива. Според тукашните представители на Клуба дори и на едно дете да помогнат, пак ще е от голямо значение.

В тази връзка бяха представени и резултатите от миналогодишните инициативи на Лайънс Клуб – Плевен. За по-малко от две години от основаването на структурата в града са проведени множество благотворителни кампании, част от тях превърнали се в ежегодни, с тенденция за тяхното продължаване. Една такава инициатива е свързана с изследването на четвъртокласници от плевенските училища за гръбначни изкривявания. Още при стартирането на идеята в първото училище са установени над 70% на случаи със съмнения за гръбначни изкривявания. От тази годината освен прегледите за гръбначни изкривявания, които се провеждат от доц. Светлин Иванов и студенти по медицина в Плевен, са включени и прегледи от доц. Александър Вълков – началник на клиниката по УНГ. Всички прегледи са напълно безплатни и се извършват безвъзмездно от специалистите. За тази година вече са прегледани за гръбначни изкривявания 328 деца от четири училища, като надеждата е да бъдат обходени още поне 2-3 училища. 374 деца от 5 училища пък са прегледани от специалисти по УНГ, като и за там се очаква още няколко учебни заведения да бъдат посетени.

От Лайънс Клуб – Плевен припомниха и за други свои инициативи, като даряването на бели бастуни на незрящи хора, събраните средства за дома „Никола Вапцаров” в Роман, безплатните изследвания за диабет, даряването на звукова сигнализация за 10 светофарни уредби в града и т.н. Друга тяхна кампания, която продължава и към днешна дата, е свързана с поставянето на стойки за велосипеди на различни места в града. Около 40 са вече поставените стойки в града, като има една поставена в училището в Гиген, а 10 са подготвени за монтиране в Белене. От Клуба бяха категорични, че при необходимост, са готови да предоставят още такива стойки, особено за нуждите на училищата, защото карането на велосипед е и полезно за подрастващите.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...