Акценти
Начало / Култура / Дъщерята на Божко Шойков свири на тържествения благотворителен концерт по повод Патронния празник на НУИ „Панайот Пипков”

Дъщерята на Божко Шойков свири на тържествения благотворителен концерт по повод Патронния празник на НУИ „Панайот Пипков”

Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” отбеляза с голям концерт в Драматичния театър патронния празник на училището. Тази година концертът беше посветен на дългогодишния директор на училището – Божко Шойков, който има изключителни заслуги за превръщане му в храм на духовността. Божко Шойков беше невероятен музикант – композитор и диригент, ярка личност, строг и взискателен преподавател, добър и внимателен човек, той всеотдайно се бореше за просперитета и утвърждаването на училището като водеща културна институция, беше казано при откриването на концерта.

В знак на признателност към делото на Божко Шойков тържественият концерт беше обявен като благотворителен. Събраните средства ще бъдат използвани за изработване на негов барелеф, който ще бъде поставен пред училищната концертна зала, която носи неговото име.

Не случайно едно от първите изпълнения в концерта беше на ансамбъл „Бревис”, ръководен дълги години от Божко Шойков. Под диригентството на Пламен Марков оркестърът изпълни  музика из филма „Списъкът на Шиндлер” от Джон Уилямс. Солист беше дъщерята на Божко Шойков – цигуларката Венцислава Шойкова. С прекрасното си изпълнение тя подкрепи благотворителната инициатива. Венцислава Шойкова е завършила плевенското Музикално училище, а от 25 живее в Париж и свири с най-престижните оркестри на Париж, Версай, Кан, Ница, Монако, а от 18 години преподава цигулка и камерна музика в консерваторията на град Кан.

Публиката има удоволствието да се наслади на още едно изпълнение на цигуларката – този път като солист на ансамбъл „Акцент”. Венцислава Шойкова поднесе и специален поздрав – виртуозно изпълнение, за всички свои преподаватели и приятели от училището.

По традиция концертите на НУИ „Панайот Пипков” се превръщат в празник на таланта и постиженията на въспитаниците на училището. На сцената един сред друг излизаха талантливи млади музиканти, спечелили отличия в престижни национални и международни конкурси през изминалата година.  Близо два часа продължи това тържество на музиката.

По повод патронния празник на НУИ „Панайот Пипков” поздравителни адреси бяха изпратени от председателя на Общинския съвет – Дарин Ангелов, кмета на Община Плевен – проф. д-р Димитър Стойков. Цветя специално бяха изпратени от премиера Бойко Борисов и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Празничната вечер завърши с покоряващите сърцата на всички народни ритми.

А резултатът от благотворителната вечер е  – събрани 1 500 лв.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...