Акценти
Начало / Общество / Дунав при Никопол отново се повиши, допълнително натоварен е и фериботът

Дунав при Никопол отново се повиши, допълнително натоварен е и фериботът

Нивото на река Дунав при Никопол се е повишило през последните 24 часа с 4 см и тази сутрин са измерени 700 см, сочат данните на Агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. За поредна година високите води представляват заплаха за жителите на Никопол, затова вече е задействан Общински план за защита при бедствия в частта за действие при възникнала опасност от наводнение. Въведена е I- ва степен на готовност „Повишено внимание”, съобщават от пресцентъра на Община Никопол.

В съответствие с разписаните в плана действия и писмо на Областния  управител на област Плевен, в застрашените участъци по протежението на реката – от км 600 до км 595, е организирано наблюдение  и трикратно за деня измерване на покачванията на нивото. Разпоредено е да се проверява и покачването на подпочвените води в избените и сутеренни помещения на жилищните и обществени сгради близо до брега. Към момента подпочвени води има  в мазетата на административната сграда на Общинска администрация Никопол и РПК „Наркооп”.

Съгласно информация на EFAS /Европейска система за предизвестяване на наводнения/, високи водни количества с повторяемост веднъж на 5 години се очакват за дните до 12 април. За средното течение на река Дунав, където попада и Плевенска област, пиковите нива се очакват около 12 април. Предвид създалата се ситуация днес от 13.30 часа ще заседава Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, в който участват всички ръководители на институции в града.

Осигурени са 10 000 чувала, направена е заявка до областния управител на Плевен за 320 талпи и 100 кубика пясък. Ръководството на общината предоставя на населението актуална информация за състоянието на реката и без да се създава излишна паника, жителите от крайбрежния квартал, както и разположените в тази част на града учреждения, се подготвят за реагиране при евентуална кризисна ситуация.

Междувременно и фериботният комплекс Никопол – Турну Мъгуреле продължава да работи с увеличен  капацитет като десетки товарни коли чакат ред за да преминат на отсрещния румънски бряг. Причината е затварянето на Дунав мост за движение в двете посоки за тежкотоварни автомобили над 10 тона поради проблеми на пътното платно от българска страна на съоръжението. Георги Златев, директор на Дирекция „Текущи ремонти и поддръжка” в Агенция „Пътна инфраструктура” обяви, че мостът ще остане затворен за тежкотоварни автомобили поне за месец.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...