Акценти
Начало / Култура / До седмица ще заработи новото сърце на Панорамата

До седмица ще заработи новото сърце на Панорамата

Най-късно до седмица ще бъде завършена новата климатична инсталация на Панорамата и ще бъде пусната в действие. Това научихме от директора на Военноисторическите музеи – Плевен  доц. Милко Аспарухов.  Изграждането й е част от комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен по оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013. Проектът се координира от Община Плевен, а партньор по него е Областната администрация. Стойността му е малко над 5 млн. лева, като близо 1 млн. 800 хил. лв. са за Панорамата, ремонта на моста на река Вит при село Ясен и намиращия се в близост Паметник на победата.

Доц. Аспарухов, за времето на ремонта Панорамата продължава ли да работи?

– Панорамата работи, приемаме туристи и нито един човек не е върнат. Залите са в перфектно състояние, независимо, че вървят ремонтно-възстановителните работи и към днешна дата туристите в Панорамата са много повече в сравнение с предходната година, което не ме изненадва. Явно хората, знаейки за проекта, по който извършваме ремонтните дейности, любопитстват какво и как ще се случи.

– Ще бъдат ли спазени сроковете за приключване на ремонтните дейности?

– Много съм доволен, че толкова оперативно и отговорно се подхожда към реализацията на този проект. Няма да скрия, че не очаквах такава коректност от фирмите изпълнителки, от което съм силно впечатлен.

До седмица ще бъде завършена новата климатична инсталация на Панорамата. Това е сърцето на Панорамата, онзи детайл, без който тя  не може, тъй като по предписание панорамното платно се поддържа при съответните климатични условия, температура и влажност. В момента те не са налице. В момента се извършва само вентилация, без да охлаждаме и да спазваме съответните параметри на влажност. Което означава, че през последния месец  панорамното платно е в екстремни условия. Фирмата , която поставя новата климатична инсталация, взе спешни мерки и до дни тя ще заработи.

– Кое наложи да поемете риска да работите в тези екстремни условия?

– За този нов климатик ние от години мислим как да осигурим средства за закупуването му, защото става въпрос за много скъпо съоръжение. Но не можехме да продължим и със старите съоръжения, които работят със забранения вече фреон. Като длъжностно лице съм безкрайно щастлив, че точно в моя мандат на директор се случиха тези толкова важни неща.
Старата климатична инсталация беше много енергоемка, със скъпа поддръжка. Докато новата техника е със значително по-ниска енергоемкост, а е и по-малка като габарити. Ще ви кажа нещо любопитно – около 90 тона скрап изхвърлихме от старата, амортизирана и задъхваща се климатична инсталация.

-Вижда се, че вървят подобрения и около Панорамата.
– Това е второто много важно нещо, което правим по проекта – подобряване на инфраструктурата около Панорамата. Така районът ще стане много по-приветлив и атрактивен за туристите. Няма да скрия, че Панорамата е онова, което привлича хората, които са дошли в Плевен. Няма друг обект, който да е така атрактивен и мащабен. Това трябваше много отдавна да се разбере и да му се отдаде дължимото.
Подготвяме и нова туристическа атракция – панорамен асансьор, който ще отвежда туристите на площадката на покрива на Панорамата, на около 40 м височина. Тази идея ми хрумна през 2008 г. И всъщност я взаимствах от първия директор на Военноисторическите музеи – Стоян Заимов. Той е бил инициаторът за мини панорамната площадка върху костницата в Скобелевия парк, която давала възможност на тогавашните посетители да погледнат от по-високо към Мъртвата долина и към града. Сега Панорамата дава прекрасна възможност да се погледне отвисоко на бойното поле, към Плевен и това ще бъде интересно за всеки посетител.
Всичко това правим с идеята, че трябва туристическият поток, идващ в Панорамата, максимално да се използва за повишаване на икономическото благосъстояние на града. А нашите туристи са до 150 000 човека годишно. За да ги задържим в Плевен се оказа, че Панорамата не е достатъчна. Затова имам намерение да направя и друга туристическа атракция. Вече съм споделил идеята си с кмета на Плевен и той е впечатлен. Искам да се построи 3D симулант, който да представя от птичи поглед събитията, изобразени на панорамното платно. Считам, че това ще помогне туристите по-дълго да остават в Плевен и ще се помогне за развитие на икономиката на града.

– Напредват ли и ремонтните дейности по моста на река Вит?

– Това е другата много важна част от проекта, като мостът и Паметникът на победата, и целият район около тях ще бъдат извадени от занемарата. През годините ние сме се старали да ги поддържаме с наши сили и средства доколкото можем.  Най-после мостът  ще бъде възстановен и доведен максимално близо до първоначалния му вид. Казвам максимално близо, защото не е възможно той да бъде възстановен с абсолютна точност. Дървените греди, носещи пилоните, върху които се крепи моста, са изгнили. Затова се налага да бъдат укрепени основите им с бетон, което ще промени малко първоначалния вид на моста, затова пък ще даде по-голяма сигурност на конструкцията. Паметникът ще блесне в цялата си красота, тъй като от фирмата, която извършва реконструкцията, спазват съвсем стриктно всеки детайл, поставен от проектантите. Ще бъде много красиво, затова вече се замисляме за опазването му, което може да се окаже проблем. Защото опазването на паметниците не е еднократен акт, това е процес.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

2 коментари

  1. Милко , логореята . Гранде льжец

  2. Граби ми се . От Герб сьм

    Милко крадеше при всички политически партии . Но най много по времето на ГЕРБ . Включително се продаде и на Турците