Акценти
Начало / Здравеопазване / До края на юни здравноосигурените могат да сменят джипито си

До края на юни здравноосигурените могат да сменят джипито си

До края на месец юни всички здравноосигурени лица имат право да сменят личния си лекар. Такава смяна може да се прави два пъти в годината – през юни и през декември.

Регистрационните форми, които се попълват при първоначален, постоянен или временен избор на личен лекар могат да се изтеглят от интернет страницата на НЗОК www.nhif.bg в рубриката „Вие питате”.

Смяната на личния лекар може да стане и по електронен път. За целта лицето трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез регистрационната форма за избор.

Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.

При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път.

Смяната на личен лекар може да се прави и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата го налагат – смяна на постоянен адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар и др.

В сезона на летните отпуски и почивки Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня на здравноосигурените да не забравят здравноосигурителната си книжка, когато заминават на почивка.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...