Акценти
Начало / Образование / До дни ще е готов проектът на новата учебна програма за физическото възпитание в училищата

До дни ще е готов проектът на новата учебна програма за физическото възпитание в училищата

министър на спорта Мариана Георгиева Спортно училище Плевен

До края на месец юли  ще бъде готов  проектът за новата учебна програма за физическо възпитание и спорт в българското училище и той ще бъде внесен в парламентарната комисия за младежта и спорта. Това каза министърът на спорта Мариана Георгиева, която беше днес в Плевен, за да види как върви ремонтът на Спортното училище, за който министерството отпусна близо 1 млн. 060 хил. лв.

Министър Георгиева подчерта, че близо 90% от работата по новата учебна програма е свършена и следовниците й ще могат да финализират и де юре проекта. Акцент в него е създаване на спортна култура към четири  колективни спорта – футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, и четири индивидуални спорта – плуване, гимнастика, лека атлетика и борба. Според министър Георгиева това са спортовете, в които България «таи най-големи надежди за добро представяне».

По отношение на ремонта в Спортното училище министър Георгиева изтъкна, че напрегнато е следяла да бъде изпълнено обещаното от нея саниране на сградата, която не е ремонтирана от самото й създаване и учениците да получат един учебен корпус, който да «изглежда подобаващо за възпитанието на нашите деца». «Училището като свещена институция,  освен че образова децата ни, в случая създава и бъдещето на елита на българския спорт, затова бяхме длъжни да направим крачка в хубавата политика и така да покажа, че в годината, в която работи кабинетът „Орешарски“,  се случват хубави неща и сме работили отговорно в последователен, резултативен режим на работа», изтъкна Мариана Георгиева. Тя подчерта, че учениците на Спортното училище ще се чувстват обгрижени от държавата, а те трябва да се образоват отговорно, за да бъдат достойни граждани и да се влеят в спортния елит на страната.

По отношение на инвестиционната програма на правителството на Орешарски Мариана Георгиева акцентира върху финансирането на повече от 100 обекта в страната, като и със средства  на спортното министерстгво за тази една година са създадени 57 учебни физкултурни салона.

плакет министър Мариана Георгиева

Министър Мариана Георгиева беше посрещната от директора на Спортно училище „Георги Бенковски“ с огромен букет и специално изработен за нея благодарствен плакет. При посещението й днес в училището тя беше придружена от областния управител Илиян Йончев

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...