Акценти
Начало / Любопитно / И плевенчани участват в четвъртото издание на зеления Фестивал „УзанаПолянаФест

И плевенчани участват в четвъртото издание на зеления Фестивал „УзанаПолянаФест

Боби Ботев Узана

И плевенчани ще участват в четвъртото издание на Фестивала за зелени идеи и практики „УзанаПолянаФест”, който стартира днес от 17 часа в местността Узана край Габрово и ще продължи до 20 юли. Със своите кулинарни здравословни изкушения ще се представят Борислава Богданова, Боби Ботев, Десислава Друмева и други плевенчани. Фестивалът е изложение на добри екопрактики, успешни биопродукти, свежи зелени идеи, иновативни технологии, устойчиви артинициативи и др. Организаторите се стремят да стимулират интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството.

Узана

Те вярват, че това може да стане чрез използване на алтернативни източници на енергия, опазване на биоразнообразието, съхраняване на почвите и борба с ерозията, подпомагане на устойчивия туризъм и мерки за смекчаване на последствията от климатичните промени. Участниците, които ще се включат в събитието, са над 95. Ще бъде организиран традиционният вече еко пазар на много български производители. Ще има и неправителствени организации, които работят в сферата на екологичното образование. Те ще бъдат представени в Еко академия. Много забавни игри и приключения ще изненадат децата.

„Както всяка година, и тази отново ще се видим с нашите приятели на Фестивала „УзанаПолянаФест”. Приготвили сме много красиви и вкусни изненади – подправени с любов супички, манджички, хляб с квас, домашни курабийки, бъзонада и много други вкусотийки. Нашата нова (стара) страст е да творим в кухнята и това ни доставя огромно удоволствие”, споделя Боби Ботев.

боби ботев
Бъзонадата на Боби.

През тази година програмата на фестивала отново ще е много пъстра и разнообразна. Той ще се проведе под мотото “Няма аз без ние, защото обществената промяна започва от личната“. Форумът предлага седем фестивални зони, в които всеки да открие своето вдъхновение, предизвикателство и нови съмишленици. Двама интердисциплинарни лектори ще разкажат повече за устойчивост, култура, консумация и щастие. Единият е Джон Мълроу от САЩ, който ще говори говори на темата “Трансформация на културата от консуматорство към устойчивост“, а другият е Филка Секулова, доктор по икономическа екология от университет в Барселона и член на екоорганизация. Участниците във Феста ще гледат Лятно кино на открито с екологично ангажирани филми в събота, 19 юли. Предвидени са две вечери за музика и танци с Венци Благоев Jazztet, Voxbox, Бонбог, Мерудия и др.

боби ботев

Борислава Богданова
Борислава Богданова

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...