Акценти
Начало / Здравеопазване / Доц. Снежана Тишева, началник на Първа клиника по кардиология към УМБАЛ – Плевен : Трябва да върнем вкуса на българина към двигателната активност

Доц. Снежана Тишева, началник на Първа клиника по кардиология към УМБАЛ – Плевен : Трябва да върнем вкуса на българина към двигателната активност

– Доц. Тишева, ако трябва да степенуваме факторите, които имат най-голямо влияние върху здравето на сърцето, как ще ги подредим?

– За България най-значимият фактор е артериалната хипертония  и контролът върху нея. Затова отдавна водим борба за успешното контролиране на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за заболяванията на сърцето.

На второ място бих класирала затлъстяването, след него поставяме диабета. Нарушението в мастната обмяна е малко по-назад в класацията за нашата страна, докато напред излиза недостатъчната двигателна активност. Като цяло българите водят доста застоял начин на живот, нямат вкус към спортуването. Все още са рядкост събирането на групи възрастни хора, които да се занимават с лека гимнастика, танци.

Изследванията в детска възраст показват застрашаващо нарастване на затлъстяването и в по-малка стемен на  честотата на артериалната хипертония. Затова трябва да  започнем активна работа за връщане на двигателните навици на децата. Надявам се, че с времето, в кратък срок ще можем да върнем този вкус към двигателна активност, която е присъща на българина.

Разбира се много важен фактор е начинът на хранене, който за съжаление не зависи само от волята на хората. А основно от качеството на предлаганите на пазара храни.

–  Кои са златните правила за здраво сърце?

–  Това е така нареченият превантивен телефон – систулно налягане, тоест горната граница на кръвното налягане,  под 140, общ холестерол под 5 и хранения 5 пъти на ден, лош холестерол 3, минимум 3 км дневно изминавани пеша и 0 пушене, 0 затлъстяване.

–  А обиколката на талията като показател?

–  Това измерване на талията е най-простият начин да се информираме за централния тип затрлъстяване, който е по-високо рисков. За жените претенцията за обиколката на талията е много висока – под 80 см. При мъжете изискването е обиколката на талията да е  под 92 см. Аз мисля, че малцина ще влязат в тази категория, но все пак стремежът е да се подобри двигателната активност, да се намялт талиите и от там и риска за сърцето.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...