Акценти
Начало / Икономика / Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене

Това е заявил в началото на днешното заседание на икономическата комисия в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Заявеният интерес  е от страна на американският консорциум „Глобъл пауър консорциум”.

Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум”е  представил пред икономическата комисия параметрите на предложението си. Той посочил, че компанията има силен интерес към проекта „Белене“ и вече се водели и разговори с Националната електрическа компания, и с „Атомстройекспорт“.

Намерението на американците е да бъде подписан с „Атомстройекспорт“ меморандум за разбирателство, в който да се договори да се рестартира проектът.

По отношение на финансирането Реди е бил категоричен, че „Глобъл пауър консорциум” не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство в този проект. Той ще бъде гарантиран на 100% от американски компании.

„Активите, които ще придобием от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна оценка, като се спазват процедурите на НЕК и законодателството на страната. Не търсим и друга форма на гаранция като сключване на дългосрочно споразумение за изкупуване на електрическа енергия“, добавил Самюел Реди.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...