Акценти
Начало / Здравеопазване / Предимно възрастни хора премериха днес кръвното си в Световния ден на сърцето

Предимно възрастни хора премериха днес кръвното си в Световния ден на сърцето

„Чуй сърцето си” е мотото на тазгодишния Световен ден на сърцето, който се отбелязва на 26 септември. По този повод в Плевен студенти по медицина и лекари специалисти организираха Седмица на отворените врати за безплатни прегледи. Днес студенти четвъртокурсници от Медицинския университет мериха безплатно кръвно в кабинет на открито. На сянка близо до прохладата на водната каскада студентите започнаха с прегледите още в 8.30 часа сутринта. Само за два часа доброволците бяха измерили кръвното на  близо 100 желаещи, а  с над 50 от тях бяха направили анкета.

Предимно възрастни хора между 55 и 65 години са се възползвали от предоставената възможност безплатно да измерят кръвното си, научихме от Десислава Хитова, студентка по медицина и бъдещ кръжочник в Кръжока по кардиология към Медицинския университет в Плевен.

„При повечето от тях артериалното налягане беше в рамките на нормата, но все пак трябва да се има предвид, че това са хора на терапия за артериална хипертония”, обясни Десислава Хитова. По време на анкетата повечето от прегледаните са признали, че отдавна не са посещавали личния си лекар за евентуална актуализация на терапията на високото кръвно. Това дава много висока стойност на нашата кампания, тъй като обърнахме внимание точно на тази необходимост за редовно посещаване на личния лекар, подчерта Десислава Хитова.

„Основната идея на кампанията е именно човек да опознае рисковите фактори, влияещи отрицателно на здравето на сърцето и преди всичко кампанията е насочена към онази група хора, които все не намират време да проверят стойностите на кръвното си налягане”, обясни доц. Снежана Тишева, началник на Първа клиника по кардиология на УМБАЛ – Плевен. Тя подчерта, че е крайно време всеки един да взе реални мерки за ограничаване на въздействието на вредните фактори върху сърцето, като с по-голямо внимание се обърнем не само върху контрола на кръвното налягане, а и към контрола на хорестерола и най-вече върху начина на живот. Доц. Тишева съобщи, че с подкрепата на кардиолозите е разработена програма за превантивни прегледи в училищата, тъй като рискът от високо артериално налягане започва да се повишава още в детска възраст.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...