Начало / Култура / Доц. Радка Гайдарова: Всяка човешка история трябва да бъде разказана

Доц. Радка Гайдарова: Всяка човешка история трябва да бъде разказана

Всяка човешка история трябва да бъде разказана – това е мотото на дългогодишния психиатър доц. д-р Радка Гайдарова, която снощи представи третата си книга от породецита „Истински истории”. Пред многобройната публика от приятели в Арт център Плевен доц. Гайдарова разказа, че първоначално смятала, да издаде само една книга с някои от интересните истории от дългогодишната си практика на психиатър. Но разбрала, че една книга не стига – все едно нещо е започнато, но не е довършено, казва тя. Затова продължила да пише, за да имат хората повече впечатления от тази, другата страна на живота. „Казах си, нека ги наситя с повече истински разкази – в тях няма фантазии и измислици, и може би тогава в тяхното съзнание ще останат по-трайни следи за тези хора, които заради заболяването си, са отритнати”, сподели доц. Гайдарова.

Тя разкри, че смята с тази трета книга – „Нови истински истории”,  да приключи поредицата. Над 100 са разказите, които психиатърката разказва увлекателно и с майсторството на добър разказвач. Много от тях са буквално преразказан преглед на нейни пациенти. „Лекарската практика ми дава шанса да контактувам с голяма палитра от хора и да чуя такива истории и да се срещна със съдби, които толкова силно вълнуват, че реших те да не остават само на страниците на досиетата. Убедила съм се, че колкото и незначителна да изглежда една човешка история, винаги в нея има мъдрост и поука”, каза доц. Гайдарова.

img_4413kniga-doc-gaidarova

Другата основна причина за написване на книгите е, че за психично болните хора никой не пише, подчерта доц. Гайдарова. „Темата за психично болните продължава да е табу, а това са хора, които преживяват трагедия, започваща с тяхното заболяване и продължаваща до края на живота им. А тази трагедия е не само на пациента, а на цялото му семейство”, каза тя и не спести критиката към политиката, която държавата има към тези пациенти. „Вярно е, че прилагаме най-модерните методи за лечението им, но няма адекватна социална политика, която да обгрижва тези хора и да прави животът им по-поносим”, смята психиатърката.

Повече от час продължи срещата със сладкодумната авторка. Повечето от присъстващите не одобриха решението й да спре да събира историите си в книги. Надяваме се, че доц. Гайдарова ще се вслуша и следващата й книга с истински истории ще е посветена на талантливите хора, които съдбата хвърля в объркания свят на психично болния.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...